Soci numerari · Vocal de la Junta (1995/03) · Editor de l’Obrador Obert (1999/ )
Aportacions
2020 El resum de la conferència Segregació social i espacial a la ciutat de Belfast.
2019 El resum de les conferències Alexander von Humboldt, entre-mundos, entre-épocas i Pierre Deffontaines: personalitat i fons documental.
2018 “Olesa de Montserrat i els seus paisatges desconeguts“, efectuat amb Jordi Ramoneda i Joan Soler Gironès, publicat a Treballs de la SCdG, 85.
“De la sortida al Baix Ter i visita a la Fundació Mascort, resum de la sortida d’estudi de la SCG”, publicat a Treballs de la SCdG, 86.
El resum de l’acte de de record de Carme Massana.
El resum de l’acte de recordatori del cinquantenari del 1er volum de la Geografia de Catalunya en relació amb el relleu.
Les notícies dels llibres L’agricultura social a Catalunya, Turismo de interior en España i 1939 : els núvols confiscats.
El resum de les conferències Ciutadania i drets en una nova era. Barcelona, Metròpolis, Catalunya, Una aproximació a la base de dades d’espais abandonats i degradats a Catalunya i Ansietats i imaginacions cartogràfiques urbanes: el mapa com a eina crítica.
La notícia de la sortida al Baix Ter i visita a la Fundació Privada Mascort.
Les notícies de les presentacions dels llibres Conflicte entre el paisatge i l’energia eòlica. El cas de les comarques meridionals de Catalunya i Mallorca. El sud i sud-est.
2017 La ressenya del llibre Pierre Deffontaines, directeur de l’Institut Français de Barcelone. Journal de guerre, 1939-1944 d’I. Lostanlen [ed.], publicada a Treballs de la SCdG, 83.
La notícia de l’acte commemoratiu del 125è aniversari de les Bases de Manresa per la seva significació en el model territorial de Catalunya.
La notícia dels llibres Mapes i control del territori a Barcelona. Vuit estudis i Onomàstica del terme antic de Tamarit de Mar.
2016 Les ressenyes dels llibres Espacios públicos, género y diversidad. Geografías para unas ciudades inclusivas de MD. Garcia Ramon, A. Ortiz i M. Prats [ed.], i Ordenar el territorio. La experiencia de Barcelona y Cataluña d’O. Nel·lo, publicades a Treballs de la SCdG, 82.
Les ressenyes dels llibres Turismo de interior: renovarse o morir. Estrategias y productos en Catalunya, Galicia y Murcia, Pierre Deffontaines. Journal de guerre, 1939-1944, Deu anys d’Anuari Territorial de Catalunya, Horacio Capel, geógrafo, Bon cop de mà? Món casteller, immigració estrangera i integració a Catalunya, La ciudad en movimiento. Crisis social y respuesta ciudadana, El mapa com a eina de govern: centenari de la creació dels serveis geogràfic i geològic de Catalunya (1914-2014), La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona, Girona en època contemporània. Les capitalitats de la ciutat (1800-1939), L’aigua: patrimoni d’Olesa de Montserrat, Caminant per Vacarisses i Espacios globales y lugares próximos. Setenta conceptos para entender la organización territorial del capitalismo global.
2015 La ressenya del llibre Itineraris. Excursions a la recerca de la paraula viva de J. Coromines, publicada a Treballs de la SCdG, 79.
Les ressenyes dels llibres Mapas y cartógrafos en la Guerra Civil española (1936-1939) de F. Nadal i L. Urteaga, i Els paisatges de l’Alt Camp de S. Saladié i R. López, publicades a Treballs de la SCdG, 80.
La semblança de Germà Kreye.
Les ressenyes dels llibres Descripció particular de l’illa de Mallorca e viles, Itineraris, Estudis sobre la cartografia de Barcelona, del segle XVIII al XXI: els mapes d’una ciutat en expansió, Mapas y cartógrafos en la Guerra Civil española (1936-1939), La casa rural a Catalunya. Cases aïllades i cases de poble, Nomenclátor que comprende las poblaciones… de España (1860), Ordenar el territorio, Espacios públicos, género y diversidad, Les Terres de l’Ebre: catàleg de paisatge, Els paisatges de l’Alt Camp i El Parc Natural del Montseny.
El resum de la conferència Energies renovables i desenvolupament territorial a Mauritània: oportunitats, reptes i impactes.
La notícia del llibre d’homenatge a Horacio Capel Sáez.
2014 Les ressenyes dels llibres Los ríos de la zona árida peruana, Costums sobre termenals, camins i aigües, Géographie d’une Espagne en mutation, España en la Unión Europea. Un cuarto de siglo de mutaciones territoriales, Francesco Indovina. Del análisis del territorio al gobierno de la ciudad, Reptes en la cartografia del paisatge. Dinàmiques territorials i valors intangibles, Nous comportaments residencials a les llars catalanes, Diccionari terminològic de cartografia, El viaje en la geografia moderna, L’electrificació de Barcelona, 1881-1935, Province e territorio i Geographies of tourism. European Research Perspectives.
La notícia de l’acte d’homenatge a Rafael Patxot, celebrat a l’IEC.
El resum de la conferència Cronologia de l’Institut Cartogràfic de Catalunya: l’ambició de la mesura (1982 – 2014).
La notícia de l’acte commemoratiu del cinquantenari de l’edició del primer volum de la Geografia de Catalunya AEDOS.
2013 “Enric Lluch, professor de geografia i editor”, publicat a Treballs de la SCdG, 76.
Les ressenyes dels llibres Women of the European Union, Atles topogràfic-històric de Catalunya 1:50.000, Cartografia de Cardona, El pensament econòmic a Catalunya, 1760-1840, Tarragona. La ciutat actual. Geografia i urbanisme, Toponímia del Gironès, Jeroni Munyós i la frontera valenciana amb Castella (1565-1566), Olesa de Montserrat i entorns. Guia excursionista, Patrimoni natural de Catalunya, El CEC. De la República al franquisme i Atles de Barcelona.
La notícia de l’acte Aportacions d’Ernest Lluch a la recerca en economia, celebrat a l’IEC.
El resum de les conferències Elements de lingüística romànica convenients per a geògrafs catalans i Paul Vidal de La Blache i la modernitat.
2012 La ressenya del llibre Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou. Assaig de geologia urbana, publicada a Treballs de la SCdG, 73.
“Crònica del col·loqui internacional “Les transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus. Formes, lògiques i reptes”. Barcelona, 19 i 20 d’abril del 2010”, publicat a Treballs de la SCdG, 74.
Les ressenyes dels llibres La cartografia al servei de les autonomies, La invención de las provincias, Seduït per valls i cims i Agrimensors i plànols parcel·laris a les Illes Balears (1857-1862).
Els resums de les conferències La transformació històrica del paisatge entre l’economia i ecologia: Podem posar a prova la hipòtesi de Margalef? i Els mapamundis en català de la baixa edat mitjana.
La notícia de l’acte d’homenatge a Josep de C. Serra i Ràfols a l’IEC.
La classificació i valoració de fotografies del Fons Pau Vila de la Cartoteca de Catalunya.
La semblança de François Doumenge i Enric Lluch.
2011 Els resums de les conferències Els conflictes territorials del sistema elèctric a Catalunya i Jacques Bertin et la réflexion théorique en cartographie. Mythologie et mystères de la semiologie graphique.
La notícia de l’acte d’homenatge a Josep M. de Casacuberta a l’IEC.
Els resums de les sessions primera, tercera i quarta del curset Manifestacions del Canvi Global a Catalunya [10 i 31 de març, i 2 d’abril].
Les ressenyes dels llibres L’ordenació territorial a les Balears (segles XIX-XX), Eines i instruments per a les polítiques de paisatge i Onomàstica del terme municipal de Pratdip.
2010 Va participar en la taula rodona i debat sobre “L’ensenyament de la cartografia en els estudis de geografia a Catalunya.” [Girona, 9 de novembre, ressenya].
La ressenya del llibre Historia del deslinde de la frontera hispano-francesa. Del tratado de los Pirineos (1659) a los tratados de Bayona (1856-1868), publicada a Treballs de la SCdG, 70.
El resum de les Jornades d’història de la cartografia de Barcelona a l’Arxiu Històric de la Ciutat.
Els resums de les conferències El paisatge en Joan Maragall, Les dessins de terrain dans la géographie de l’École française (Paul Vidal de La Blache et Pierre Deffontaines), Vers una nova organització territorial de Catalunya. Les lleis de vegueries i de l’àrea metropolitana de Barcelona i Gran obra hidràulica i territori a les conques de la Muga i del Fluvià: dels projectes a les realitzacions (1850-1980).
Les notícies de l’acte de presentació de l’Atles del Turisme de Catalunya i de la visita a l’exposició Cerdà i Barcelona. La primera metròpoli, 1853-1897..
Col·loqui Internacional : Les transformacions territorials a banda i banda dels Pirineus. Formes, lògiques i reptes. Va redactar la ressenya de la sessió inaugural [19 d’abril, resum].
El resum de l’acte de recordança de Jaume Vicens Vives a la UB i el d’homenatge de Jordi Mir i Parache a l’IEC.
Les ressenyes dels llibres La vall de Fuirosos. El Montnegre profund, Atles de la nova ruralitat, Guia per a la redacció d’una memòria social, Atles del turisme de Catalunya, Xarxes de ciutats a Catalunya, El Pla General d’obres públiques de 1935, Historia del deslinde de la frontera hispano-francesa, Atles Comarcal de Catalunya: Girona, La Batllòria i la Tordera, Universitat Catalana d’Estiu (1969-1972), Els paisatges de l’aigua: l’Alt Pirineu i Aran, El senyor mestre, Barcelona: la Ciutat Vella i el Poblenou. Assaig de geologia urbana, La Mussara, un vell afecte, La construcció territorial de Mallorca, L’estany d’Ivars i Vila-sana, Història de la Ciència a les Illes Balears. I. L’Edat Mitjana, Història de la Ciència a les Illes Balears. II. El Renaixement, Història de la Ciència a les Illes Balears. III. La Il·lustració, La cuestión del centro. El centro de la cuestión i Vilanova de l’Aguda. 15 caminades pels seus paisatges i la seva història.
2009 La nota sobre Geografia portuària : material docent a la XarXA.
Els textos de suport del Segon Congrés Català de Geografia: un repàs definidor.
Les ressenyes dels llibres Els mapes en la Guerra Civil espanyola, Invitació a l’Alguer actual, El naixement del metre, Estudi territorial: eines i criteris, Cervera i la Segarra al segle XVIII, L’Empordà de Josep Pla, La cartografia antigua de Catalunya y sus artífices, Medi, territori i història, Pals, El patrimoni socioambiental del Campus de l’Autònoma, Los mapas de vegetación de Cataluña, Vegetació de Sant Llorenç del Munt 1:25.000, Llegendes del Montseny, Introducció de la fauna d’Andorra, 700 anys de cartografia a les Illes Balears, Cartografia històrica dels Països Catalans, [Carto]graphia. Testimoni visual de les terres de Lleida, La vall de Ribes a peu de poble en poble i Josep Danés i Torras.
La notícia dels actes de presentació dels llibres Josep Danés i Torras. Noucentisme i regionalisme arquitectònics, Cartografia històrica dels Països Catalans i de Territori. Observatori de projectes i debats territorials de Catalunya.
El resum de la conferència El estudio del desierto: la cartografía del Sáhara Occidental.
2008 Segon Congrés Català de Geografia. Va formar part del Consell Científic.
Segón Congrés Català de Geografia. Els resums De l’acte inaugural, Cartografia, paisatge i territori, Cartografia, cultura i societat, De la benvinguda a l’ICC, Història de la cartografia, Cartografia i innovació, El marc institucional de la producció, Cartografia persuasiva a Internet i De l’acte de clausura.
El resum de la conferència Els sistemes socioecològics de la Conca de la Tordera.
La ressenya de l’acte de presentació del documental La mirada d’un geògraf, la de Gonçal de Reparaz.
Segón Congrés Català de Geografia. Les traduccions dels textos Qüestions posades a la cerca de mapes, El color en els mapes temàtics, El renovat Mittelschulatlas suís, Cartografia temàtica i recerca, Nova et Aucta Orbis Terrae Descriptio, Els mapistes són humans, Geografia i cartografia, abans i ara, Els mapes de Portugal i Espanya, El mapa d’isotermes de Humboldt, El mapa d’usos del sòl britànic, El cartograma estadístic rectangular, Què en fem dels mapes?, Cartografia, geografia i política, Mapes, saber i poder, La història natural dels atles, Què se n’ha fet de la geocartografia?, El mapa i la història de la cartografia, Dels conservadors i col·leccionistes i Sobre la natura dels mapes.
Les notes sobre Centenari Lluís Solé i Sabarís : acte de recordança, La secció de Geografia del CEC fa cent anys, Horacio Capel : Prix International Vautrin Lud 2008, Va de globus, Anuari Territorial de Catalunya 2007 : presentat i A voltes amb la urbanalització i la globalització.
Les ressenyes dels llibres Vilada i la seva rodalia, El Mèdol, La lluita per l’aigua a Catalunya, Atles de la diversitat, Toponímia, paisatge i cultura, El setge de Cardona de 1711, Paisatge, territori i societat a les terres de parla catalana, Aportacions catalanes en el camp de la urbanística, Els sistemes socioecològics de la conca de la Tordera, I foren els Països Catalans…, Una altra visió del Vallès, La geografía de la vid y el vino en Cataluña, Fer país, conèixer món, Arbres i arbredes singulars del Montseny i Vilardell i Sant Martí de Montnegre.
2007 La semblança de Jaume Codina i Vilà.
La traducció d’Una especulació capadociana.
Segón Congrés Català de Geografia. Les traduccions dels textos El llenguatge dels geògrafs, L’estudi de la història de la cartografia, Veure o llegir, El mapa internacional del món a 1:1 000 000 i La història de la cartografia : una ullada.
Les notes sobre Yazilikaia en el record, La Cartoteca del CEC agafa embranzida, L’Atlas de Le Monde Diplomatique : els enllaços i la presentació de l’Anuari Territorial de Catalunya 2006 amb web.
Les ressenyes dels llibres Tecnología geográfica para el siglo XXI, Barcelona y São Paulo cara a cara, Migracions, activitat econòmica i poblament a Espanya, Migració i història personal, El paisaje y la gestión del territorio, El planeta, nuestro cuerpo, El protectorado de España en Marruecos, Vigilia colonial, L’extensió i consolidació del fet metropolità, Processats milvuitcentistes, Joan Orpí. L’home de la Nova Catalunya, La crisi agrària de 1879-1900: la fil·loxera a Catalunya, Aportacions en homenatge al geògraf Salvador Llobet, Geología de los alrededores de Barcelona, Geografía general de España, Pau Vila i Dinarès. Semblança biogràfica, Masies que cal conèixer i La vall d’Olzinelles.
2006 Les semblances d’Artur Bladé i Desumvila, Ignasi M. Colomer i Preses, Jaume Marcet i Riba, Àngel Morell i Pujals i Maximino San Miguel de la Cámara.
Els resums de les conferències Universitat i territori a Espanya : reptes i atzucacs, De la presentació de la Llei d’Informació Geogràfica, El canal Segarra-Garrigues i la cultura de l’aigua, Sobre els usos i abusos de la cartografia i Sistema urbà i constel·lacions empresarials a Europa.
La ressenya de l’acte de presentació del llibre El territori dels geòmetres.
Les ressenyes dels llibres Anuari territorial de Catalunya T 2004, Sustainable Tourism? European experiences, Policies and Strategies in Marginal Regions, Causalité et géographie, Menorca. Materials per fer-ne el mapa, Collsacabra. Guia d’excursions, Cartografia Peninsular (Segles VIII-XIX), Bisbes, Il·lustració i Jansenisme a Catalunya, Església, territori i sociabilitat, La unificació municipal del Pla de Barcelona, Catàleg del Fons Cartogràfic de l’IMH, Diari de la natura, Barris antics de Catalunya, Estudios sobre historia del paisaje español, El temps i el clima, El territori dels geòmetres, Representaciones culturales del paisaje, Pla director urbanístic del sistema costaner, La Catalunya vençuda del segle XVIII i Gallecs. Més de trenta anys...
2005 Les semblances d’Antoni Bergós i Massó, Josep M. de Casacuberta i Roger, Bartomeu Darder i Pericàs, Salvador Llobet i Reverter i Joan Roura-Parella.
Els resums de les conferències La població a Catalunya : les perspectives, Aproximacions transversals sobre el canvi climàtic i Canvis recents en la vinya i el vi a Sicília.
Les traduccions en les planes d’Una lliçó de Jean Brunhes sobre Síria, Centenaris nonats : Friedrich Ratzel present, Elisée Reclus i Paroles d’un Révolté i The History of Cartography : nova direcció.
La crònica del viatge Per la volta del Creixent Fèrtil.
La notícia De l’acte d’homenatge a Àngels Torrents.
Les ressenyes dels llibres Mapa Geomorfológico de Sierra Nevada, El paisatge de Catalunya, Les colònies del Llobregat, La toponímia del Baix Camp, La Universitat i la Ciutat, Geografia dels PPCC 5: el turisme,…, Geografia dels PPCC 6: la indústria i l’agricultura, Societat, política i cultura a Catalunya, 1830-1880, Atles Comercial de Barcelona, Aquí no! Els conflictes…, Anuari Territorial de Catalunya, 2003 i “La Catalana”. Història de la línia…
2004 La semblança de Josep Iglésies i Fort.
Els resums de les conferències De la permeabilitat dels Pirineus, Endreçar el territori per combatre els incendis i De la natura, la història i les fronteres de Mallorca.
La crònica del viatge D’Atenes a Tessalònica : anada i tornada.
Les notes sobre Francesc Nadal a The History of Cartography, Els geògrafs en la historiografia catalana, La biblioteca Josep M. Domènech, a Terrassa i L’homenatge de Barcelona a Pierre Vilar.
Les ressenyes dels llibres Els nacionalismes i el territori, El territori Metropolità de Barcelona 2003, Atles transpirinenc de transports, La fira de Santa Llúcia de Navès, Valutazioni di impatto ambientale…, La Unió Europea, Història de la Divisió Comarcal, Canvi industrial i… al Bages i al Berguedà 1975-1998, Nature and Culture in the Andes, Power and Gender…, Olympic Villages. Hundred Years…, L’alternativa catalana, Els inicis del pensament conservacionista, Expansió urbana i planejament a Barcelona, Geografia dels PPCC 3: la població, Geografia dels PPCC 4: les ciutats, La Barcelona literària, Capital social i treball de les dones, Transport i ciutat, Història del mapa municipal de Catalunya, Barcellona. Un nuovo ordine territoriale, Pau Vila. L’esperit de la terra, Espais públics. Mirades multidisciplinàries, Sant Cugat del Vallès. Paisatge i patrimoni i El tràfic amb el fred al Camp de Tarragona.
2003 “A tomb dels 400 anys del primer mapa imprès del territori de Catalunya: tres publicacions recents sobre història de la cartografia”, publicat a Treballs de la SCdG, 55.
Els resums de les conferències La biodiversitat a la vall de Fuirosos, Borgonya v Bordeus. Bordeus v Borgonya, Dakar, el creixement d’una metròpoli fragmentada, La geografia històrica de la vitivinicultura andina i Catalunya avui : del col·lapse infraestrutural.
Les ressenyes dels cursets Ciutat i Territori: de les geografies cerdanianes i La força del mapa: imatge, sàtira i disbarat.
La ressenya de l’acte de presentació de l’Atles de les viles, ciutats i territoris de Lleida.
La nota sobre el llibre La construcció territorial de Mallorca i del reviscolament de la Comissió Roca a Manresa, El territori Metropolità de Barcelona : dades 2003, Gent jove, pa tou : Nous Territoris i Rebut de la Sociedad Geográfica Española.
Les ressenyes dels llibres Càtars i catarisme a Catalunya, El canvi ambiental i l’excursionisme, La idea de ciutat a Lleida (segles XVIII-XX), Atles de Catalunya, Atles de la Península Ibèrica, Cartografia mallorquina, Apunts sobre economia i cultura, La percepció de la ciutat, Canvis socioambientals a l’Alt Empordà, L’Alt Penedès: una comarca…, L’Albi i els seus noms, Les idees i els dies, On anem? Trenta indrets de Catalunya…, Une géographie traversière, Trenta anys a les aules, Llegendes de la natura. Itineraris…, Família i treball, El Montseny. Cinquanta anys d’evolució…, Les famílies santboianes (segles XIV-XIX), La vida i la mort al Delta del Llobregat, Geografia dels PPCC 1 : el clima i el relleu, Geografia dels PPCC 2 : els rius i la vegetació, Guia per a conèixer els arbres, Cartografia de la Província de Barcelona, Boscos de Catalunya. Història i…, El delta del Llobregat. Terres d’oblit, Les formes de creixement urbà i 50 anys de Fira Sant Isidre.
2002 “Acte de presentació del llibre Transformacions territorials a Catalunya (segles XIX i XX), publicat a Treballs de la SCdG, 53-54.
Els resums de les conferències Deutsche Heereskarte von Spanien (1940-1944), La institucionalització del japonès modern, Recordança de Lluís Casassas, Resposta dels sòls a l’abandonament de la muntanya i Lleida: dinàmiques urbanes i espais comercial
La ressenya del curset Interrogants sobre l’Àfrica.
La nota sobre el llibre Des de la frontera : castells medievals a la Marca.
Les ressenyes dels llibres Procés de transformació agrària…, La cartografia catalana, La práctica de la geografía en…, Cartografia de Catalunya, Una geografía humana renovada, L’Albufera de València, La formació dels desequilibris territorials…, El estado y el control de plagas agrícolas, Atles … Lleida, Medi ambient: una crisi civilitzadora, Introducció a la recerca en toponímia, Olot. El medi geogràfic, El sistema català de reproducció, A l’entorn de la frontera, Cap a la reforma ambiental urbana, Diferenciació i reestructuració de l’espai turístic, Sant Llorenç de Munt i l’Obac, Viatge a la frontera de Ponent, Rafael Puig i Valls, 1845-1920. Precursor…, Geografia General, El nuevo papel de las mujeres…, Geografía rural, Ordenación y planificación territorial, Perfil socioeconòmic dels municipis catalans, Cabacés, un poble al peu del Montsant, Geografía política i Les aigües d’Andorra.
2001 “Sobre ‘Les bases d’une cartographie industrielle de l’Europe au siècle XIX'”, publicat a Treballs de la SCdG, 51.
“De l’acte de presentació del llibre de Ma Carme Montaner: “Mapes i cartògrafs a la Catalunya contemporània (1833-1941)”, publicat a Treballs de la SCdG, 51.
Els resums de les conferències Els tombants de la història urbana d’Atenes i Reptes actuals de la recerca i de la gestió fluvial.
Les ressenyes dels llibres Mapes i cartògrafs a la Catalunya, Passejades pels boscos de Catalunya, Geografía, estadística y catastro…, De la Vegueria a la Província, Les colònies industrials, Transformacions territorials…, Reports…: geografia i demografia, La formació de les xarxes de transport de Catalunya, Els mapes del territori de…, Actes. V Congrés d’Història Local, L’excursionisme científic, Las series del mapa topográfico de España, L’enginyer Domingo Cardenal, La comarca del Lluçanès, Els tramvies de Barcelona. Història i… i Atles cartogràfic de les Valls d’Andorra: 1692-1976.
2000 Va participar en la presentació del llibre Mapes i cartògrafs a la Catalunya contemporània (1833-1941) de Ma. Carme Montaner. [ 9 de novembre]. Va ser publicada a Treballs de la SCdG, 51.
“Pòrtic”, publicat a Treballs de la SCdG, 49.
1997 “Secrets i silencis: Brian Harley i la cartografia”, publicat a Treballs de la SCdG, 45.
1995 “L’evolució de la cartografia de base de Catalunya al segle XX”, publicat a Treballs de la SCdG, 39.
“Pòrtic”, publicat a Treballs de la SCdG, 40.
1994 Va intervenir en el seminari L’evolució de la cartografia a Catalunya al segle XX sobre el tema: “La documentació geogràfica de Catalunya al segle XX”. El resum del seminari va ser publicat a Treballs de la SCdG, 39. La resta de les sessions del seminari varen anar a càrrec de Xavier Baulies, Josep Ma. Camarasa i Castillo, Lluís Gelpí, Jaume Massó i Cartagena i Ma. Carme Montaner i Garcia.
1991 Primer Congrés Català de Geografia: Ponències. Va dissertar sobre el tema: “Les bases de dades i la cartografia.” [15 de març]. Publicada a les Actes del Congrés.
1986 “Recursos i reserves minerals: el cas de Catalunya, 1909-1960”, publicat a Treballs de la SCdG, 7- 8.
1985 “L’estructura de relleu de Catalunya abans i després del Dr. Lluís Solé i Sabarís”, publicat a Treballs de la SCdG, 4.
1973 Sortida d’estudi a Manresa [24 de novembre]. Va intervenir sobre el tema: “Plànols i projectes de Manresa al segle XX”.
Li hem ressenyat:
- Menorca. Materials per a fer-ne el mapa (Barcelona : Aula Fundació Privada, 1998) realitzat amb Pilar Benejam.
- Tecnología geográfica para el siglo XXI. Cerdanyola del Vallès: Universitat Autònoma de Barcelona, 1998.
- “Evidències i beslluns de brega en els sumaris judicials manresans (1808-1814)”, secció del llibre De la revolta a la destrucció: Manresa i la Catalunya central a la Guerra del Francès, (Manresa: Centre d’Estudis del Bages – Ajuntament de Manresa, 2009) editat a cura de M. G. Rubí.
- “Semblança biogràfica de Josep M. Prat”, secció introductòria del llibre Lo Nou Testament. Barcelona: Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008.
- L’edició i les traduccions del llibre El mapa com a llenguatge geogràfic (Barcelona – Madrid: IEC – IGN, 2010).
- Les seccions del llibre La cartografia al servei de les autonomies (Barcelona: Sirocco, 1980): “Cartografia, estri de la ciència regional”, efectuada amb Xavier Munuera i Joan R. Ribera, i “L’escala 1:10.000, una escala crítica per a la planificació comarcal de Catalunya”, efectuada amb Ricard Pié i Ninot i Joan R. Ribera.
- “El mapa com a mirall de la biografia individual i de la història col·lectiva. Estudi introductori del mapa Cataluña con las nuevas divisiones, d’A.H. Dufour (1837)”, secció del llibre 10 mapes de Catalunya (1606-1906) (Barcelona: Rafael Dalmau – ICC, 2011) editat a cura de Carme Montaner.
- Geografia general i regional (Barcelona: Societat Catalana de Geografia, 2012) de P. Vidal de La Blache; va tenir cura de l’edició i la traducció.
- Una aplicació del programa M.A.P. a Catalunya (Barcelona – Cerdanyola del Vallès: Direcció General de Planificació i Acció Territorial, Generalitat de Catalunya – Universitat Autònoma de Barcelona, 1983).
Citat a les semblances de: Joan Soler · Jaume Busqué · Joan Rebagliato · Joan Vilagrasa
Citat a les ressenyes de:
- Montaner; Nadal; Urteaga (2011): Cartografia i agrimensura a Catalunya i Balears al segle XIX
- Burgueño (2008): El mapa com a llenguatge geogràfic
- Tarroja; Castañer; Mercadé (2008): Anuari Territorial 2007
- Castañer; Mercadé (2010): Anuari Territorial 2009
Triat i garbellat a les planes:
- De Sant Salvador de la Vedella a Sant Jordi de Cercs
- Assemblea general 2017 : paraules del president
- Assemblea general 2016 : paraules del president
- De l’acte d’homenatge a Vicenç Biete a l’IEC
- Assemblees generals 2015 : paraules del president
- Anuari territorial de Catalunya : sobre el decenni
- Assemblea general 2014 : paraules del president
- Les iniciatives estroncades i les voluntats que perduraren
- Junta general 2013 : paraules del president
- 1.000 TiG’s 1.000
- De Sant Salvador de Bianya a Sant Pau de Segúries…
- Assemblea General Ordinària 2011 : temes de portada
- De quan mestre Vila conegué el patró Blanchard i…
- Sobre els dibuixos geogràfics de l’escola francesa
- A la descoberta de la serra de Cardó
- Infàncies diverses i context internacional
- IIcCG : De l’acte inaugural
- De la presentació de Vigilia colonial
- Més edicions facsímils de mapes antics de Catalunya
- De la mar Negra a la mar Blanca
- Per la volta del Creixent Fèrtil : unes impressions
- D’Atenes a Tessalònica : anada i tornada