2018

Conferències


“Record dels 50 anys de la publicació del primer volum de la Geografia de Catalunya de l’editorial AEDOS (1964-1974)” (VI) sobre l’estructura del relleu i la geomorfologia, amb intervencions de David SERRAT, Xavier BERASTEGUI i Marc OLIVA [11 de gener, resum].

Josep Maria MONFERRER i Jordi ROYO: “Els barris del Besòs i la Mina” [Sant Adrià del Besòs i Barcelona, 21 de gener, resum].

Juan M. GARCIA FERRER: “Algunes visions de la ciutat al cinema” [15 de febrer, resum].

Acte en record de Carme Massana : “La geografia crítica i l’economia crítica a Catalunya”. Coorganitzat amb la Societat Catalana d’Economia, amb intervencions d’Horacio CAPEL, Amador FERRER, Oriol NEL·LO, Antoni MONTSERRAT, Francesc ROCA i Josep OLIVERAS [12 de març, resum]

Toni LÓPEZ: “La pugna per viure a la ciutat: població, polarització i canvi urbà” [21 de març, resum].

Taula rodona amb Montserrat OLLER, Salvador CALABUIG, Ángel MANZANO, Xavier GINER i David EXPÓSITO, moderats per Jordi ROYO: “La Geografia a les aules: quin és el seu espai?” [12 d’abril, resum].

Juan Antonio MARCO: “Paisatge i canvi global al migjorn valencià: des del cim de l’Aitana al litoral del cap Roig (Oriola)” [12 de juny].

Jordi BORJA: “Ciutadania i drets en una nova era: Barcelona, Metròpolis, Catalunya” [3 d’octubre, resum].

Núria BENACH: “Karl Marx i la geografia”, dins el cicle de conferències commemoratives del Bicentenari de Marx, organitzat per la Secció de Filosofia i Ciències Socials de l’IEC, amb la col·laboració de les societats catalanes d’Economia, de Filosofia, de Geografia, de Comunicació i l’Associació Catalana de Sociologia. [15 d’octubre].

Marc VILA: “Una aproximació a la base de dades d’espais abandonats i degradats a Catalunya” [25 d’octubre, resum].

Cursets i seminaris


“Introducció a LiDAR amb programari lliure de cartografia digital” ·  Impartit per Meritxell GISBERT i Joan-Cristian PADRÓ [Bellaterra (Cerdanyola del Vallès) 17, 24 i 26 d’abril].

“El Delta de la Tordera: una relació tensa entre la dinàmica natural i la pressió humana” ·  Impartit per Josep Ma. PANAREDA ·  Conferència a la seu de l’IEC i sortida al delta de la Tordera [3 i 5 de maig].

Presentacions de llibres i documents


Yi-Fu Tuan. El arte de la geografía (Icaria Editorial, 2018) amb Abel ALBET i Joan NOGUÉ, curador del llibre [29 de maig].

Conflicte entre el paisatge i l’energia eòlica. El cas de les comarques meridionals de Catalunya (Pagès Editors, 2018) amb Maria HERRERO i Sergi SALADIÉ, autor del llibre [6 de novembre, notícia].

La cartografía de la Colección Mascort. Escenas de la historia (Fundació Mascort, 2018) amb Carme MONTANER, Ramon MASCORT i Inés PADROSA, autora del llibre [20 de novembre, notícia].

El desenvolupament local i el patrimoni natural i cultural a Catalunya


Jornada temàtica matinal coorganitzada amb la Diputació de Barcelona [Manresa, 14 de març].

Rosa SERRA: “Desenvolupament local i patrimoni” ·  Ignasi ALDOMÀ: “El patrimoni en els municipis rurals” ·  Jaume SALVAT: “Patrimoni enològic i turisme” ·  Pere SALA: “El valor del patrimoni paisatgístic” ·  Joan CLOSA: “El patrimoni arquitectònic en el desenvolupament local” ·  Taula rodona: “Desenvolupament Local i Patrimoni” amb Ferran ESTRUCH, David SALDONI i Benjamí FORTUNY.

La situació de la geografía en altres àmbits universitaris i noves experiencies en la formulació de plans de estudi


Jornada temàtica coorganitzada amb l’Asociación de Geógrafos Españoles [6 de juny, resum].

Montserrat PALLARÈS: “Els estudis de Geografia als Estats Units” ·  Benito ZARAGOZÍ: “Una experiència concreta d’ Estats Units” ·  Asunción BLANCO: “El cas de França” ·  Taula participativa : “Noves experiències en la formulació de plans de estudi” amb Antoni DURÀ, Onofre RULLAN, Oscar SALADIÉ, Ana CAMARASA, Mari Cruz PORCAL i Rubén LOIS ·  Jesús GRANADOS: “La situació de la Geografia al Regne Unit” ·  Ernest RUÍZ: “El cas dels Països Baixos” ·  Míriam ZAAR: “La situació llatinoamericana: Brasil” ·  Alexis SANCHO: “La situació a Àustria i a l’àrea germànica”.

Sortides d’Estudi


Olesa de Montserrat i els seus paisatges desconeguts [14 d’abril]Organitzada i guiada per Joan SOLER GIRONÈS ·  Josep M. GIBERT i Miquel PICART: “El paisatge de l’oliverar Palomar” ·  Joan ARÉVALO i Jaume MORERA: “La Comunitat Minera Olesana” ·  Josep M. MORALES i Enric MONTOLIU: “La Festa dels Miquelets” ·  Pilar PUIMEDON i Miquel RIERA : “Actualitat i projectes territorials d’Olesa de Montserrat” [notícia]

Del Berguedà a la Cerdanya resseguint camins històrics [16-17 de juny]Organitzada i guiada per Jordi RAMONEDA [notícia].

Baix Ter [20 d’octubre]David PAVON: “el paisatge del Baix Ter”·  Xavier QUINTANA: “La recuperació de la platja de la Platera” ·  Inés PADROSA: “La col·lecció de cartografia antiga de la Fundació Mascort de Torroella de Montgrí” ·  Organitzada i guiada per Jordi RAMONEDA [notícia].

Espais VAT del Baix Llobregat i el Vallès Occidental [27 d’octubre]Organitzada i guiada per José RUIZ, Laia MOJICA i Marc VILA [notícia].

Viatges


Madeira i Porto Santo, organitzat per Toni NOGALES. [Setmana Santa]

Altres activitats


Reunió de les Juntes de govern de l’AGE i la SCG [24 de gener, resum].

Nit de la geografia : 3 activitats [6 d’abril]“Fem el cim” : Matadepera, coordinada per Albert PÈLACHS [notícia·  “Birres geogràfiques” : Barcelona, coordinada per Xavier DELCLÒS i Eduard MONTESINOS [notícia·  “En un nucli aperduat” : Castelló, coordinada per Josep OLIVERAS [notícia]

Publicacions


Treballs de la S.C.G., 85.

Junta de govern

Josep OLIVERAS i SAMITIER, president
Jesús BURGUEÑO i RIVERO, vice-president
Rafael GIMÉNEZ-CAPDEVILA, secretari
Albert PÈLACHS i MAÑOSA, tresorer
Mariàngels TRÈMOLS GIRONELL, vocal
Anna ORTIZ i GUITART, vocal
Joaquim FARGUELL PÉREZ, vocal
Núria BENACH i ROVIRA, vocal
David PAVÓN GAMERO, vocal
Jordi ROYO CLIMENT, vocal
Meritxell GISBERT TRAVERIA, vocal
Jordi RAMONEDA CIVIL vocal
Oriol NEL·LO COLOM, delegat de l’IEC.

L’Assemblea General Ordinària del curs 2017-18, celebrada el 12 de juny, va proclamar el soci Jaume FONT i GAROLERA per a ocupar la vocalia fins aleshores exercida per Núria BENACH i ROVIRA.


Vegeu també:
Memòria del Curs 2017-2018
Resums del Curs 2016-2017