Barcelona 1926 – 2014

Els anys vuitanta, a les sortides d’estudi organitzades a la Societat Catalana de Geografia, Narcís Rucabado era un dels assidus, juntament amb el seus amics excursionistes, Joaquim CabezaRoger Sanromà i, de vegades, Anna BorbonetPere Català-Roca i Francesc Gurri. Solien seure junts a l’autocar i acostumaven a muntar una mena de competicions per dirimir qui era capaç de trobar un lloc de Catalunya on no hi hagués estat algú dels altres. Eren juguesques sense guanyadors clars, perquè ningú no era capaç d’atrapar l’altre en fals. Jo, que ho sabia, buscava lloc a prop i en prenia nota: Valldarques, el Pont Cabradís, el puig Cornador, la fageda de la Grevolosa…

Arran la mort de Lluís Casassas, Narcís Rucabado esdevingué un dels estrets col·laboradors de Joaquim Cabeza en l’organització de sortides d’estudi durant el decenni dels noranta i en signà diverses cròniques publicades a Treballs de la SCG. En especial, recordo la sortida d’estudi a Altafulla, realitzada conjuntament amb el Centre Excursionista de Catalunya, en el marc d’unes activitats amb motiu del segon centenari del mesurament del meridià Dunkerque-Barcelona (13 de febrer de 1994) a què s’abocà en cos i ànima, perquè en Rucabado era una persona amb gran capacitat de treball i compromesa, tal com hem pogut llegir a la nota necrològica publicada al Butlletí del Centre Excursionista de Catalunya (març 2015). S’hi destaca, amb justícia, el seu caràcter honest i humil, propi d’una persona fàcilment accessible.

Als que el coneixíem de la Societat, ens consta també que Narcís Rucabado era un home amb una curiositat immensa per totes les branques de la ciència i les humanitats. Fou membre destacat de la Secció de Geografia i Ciències Naturals i del Grup d’Estudis Botànics Ramon Alsina del Centre Excursionista de Catalunya, entitat on ja havia deixat empremta són pare, Narcís Rucabado Comerma, que fou professor de geografia comercial al Centre Autonomista de Dependents del Comerç i de la Indústria (CADCI) i president de dita secció durant 25 anys. També fou membre de la Comissió de Publicacions del Centre, amb Josep Girona Casagran, i hi exercí tasques directives com a vocal en la junta de Lluís Puntís. En 2006 fou distingit amb el Premi Columna, el més important que concedeix l’entitat excursionista que custodia el temple d’August.

De la seva producció, sabem que és autor i editor del llibre de fotografies Nadal 1962. La nevada memorable (2008), presentat al Centre Excursionista els Blaus, en formar part de la col·lecció “Històries de Sarrià.” Perquè Narcís Rucabado era un home molt vinculat a Sarrià, on residia. Impartí lliçons de geografia a la Casa Orlandai i escriví en revistes locals com ara La veu de Sarrià i Crònica de Sarrià, des d’on divulgà aspectes històrics de l’exvila, agregada a Barcelona en 1921. En destaquem, en aquesta darrera publicació, l’article “La caseta i l’hortet” (2009), sobre les cases construïdes en règim de cooperativa pel CADCI, anomenades Cases dels Periodistes.

Narcís Rucabado passava per ser un dels sarrianencs que més bé coneixia el barri i era un ferm defensor de la unitat territorial i sentimental de Sarrià i Pedralbes. Creia, en definitiva, “que la història hauria d’haver manat sobre la política,” en fer-se la darrera divisió en districtes de Barcelona. A mi també se’m fa estrany de veure com el monestir de les clarisses fundat per la reina Elisenda resta ara fora del districte de Sarrià. Tot deu ser per aplegar en una mateixa demarcació Pedralbes amb les Corts i no haver de barrejar aquest barri amb Sants, no fos cas que en comptar vots no sortissin els números. [Enric Bertran]Li hem ressenyat:
Nadal de 1962, la nevada memorable (Vilamòs: El Mirador, 2008).


Citat a les ressenyes de:
Blasi (1954): Les terres catalanes


Triat i garbellat a les planes:

  • Assemblea general 2017 : paraules del president
  • De la imperial Tàrraco als Jocs de la Mediterrània
  • Els nous atractius culturals de Lleida
  • La Cartoteca del CEC agafa embranzida
  • Fórem a la Biblioteca Josep Ma. Domènech, a Terrassa

Aportacions

Aquarel·la de l’església de Sant Vicenç de Sarrià.

2001 “Sortida d’estudi a les Terres de Ponent (8 d’abril 2000)”, publicat a Treballs de la SCdG, 51.
2000 Sortida d’estudi als Congostos de Mont-Rebei i de Terradets, i la vall d’Àger [8 d’abril]. Va intervenir sobre el tema: “Aspectes físics i humans” amb Jesús Burgueño i Rivero i Joaquim Cabeza i Valls. La notícia de la sortida va ser publicada a Treballs de la SCdG, 51.
“Sortida d’estudi a Perpinyà”, publicat a Treballs de la SCdG, 49.
1999 “Crònica [Sortida d’estudi al Priorat]”, publicat a Treballs de la SCdG, 48.
1998 “Sortida d’estudi a Tarragona (dissabte, 25 d’abril de 1998) “, publicat a Treballs de la SCdG, 46.
1997 “El carrer d’Eduard Fontserè”, publicat a Treballs de la SCdG, 43.
“Excursió a la Ciutat de Girona”, publicat a Treballs de la SCdG, 43.
“Excursió al Baix Empordà”, publicat a Treballs de la SCdG, 44.
“Excursió a l’Alt Penedès”, publicat a Treballs de la SCdG, 44.
1996 “Crònica de les I Jornades de Meteorologia Eduard Fontserè”, publicat a Treballs de la SCdG, 41.
1995 Sortida d’estudi al Baix Empordà [19 de novembre]. Va intervenir sobre el tema: “El medi físic de la plana empordanesa”. La notícia de la sortida va ser publicada a Treballs de la SCdG, 44.
1994 “Sortida d’estudi a Altafulla, realitzada conjuntament amb el Centre Excursionista de Catalunya, amb motiu del segon centenari del mesurament del meridià Dunkerque- Barcelona (l3 de febrer de 1994)”, publicat a Treballs de la SCdG, 37.
1993 “La sortida d’estudi a Capellades (l3 de novembre de l993)”, publicat a Treballs de la SCdG, 36.