Mapa de Barcelona de Gaspar Bailieu del segle XVIII. Hi és representat el recorregut del rec Comtal, que prenia les aigües del Besòs, regava els conreus de prop de Barcelona i mirava de satisfer la demanda creixent de la ciutat.

Barcelona, 1927 – 2007

Enginyer civil i arqueòleg. Va desenvolupar una gran activitat a la Comissaria Provincial d’Excavacions Arqueològiques de Barcelona, on fou ajudant i deixeble de Josep de C. Serra-Ràfols, entre 1950 i 1962. Va participar en nombroses excavacions a Barcelona (necròpolis paleocristiana de l’avinguda de la Catedral, necròpolis romana de la plaça Villa de Madrid i subsòl de la plaça del Rei), arreu de Catalunya i al País Valencià.

Fou membre de la Sociedad Española de Antropología, Etnografía y Prehistoria, secretari de la Secció de Ciències del Club d’Amics de la Unesco i de la comissió organitzadora de les Assemblees Intercomarcals d’Estudiosos, en la qual fou cosecretari amb Josep Iglésies.

Des de 1990 formava part del Centre d’Estudis Ignasi Iglésies, on ha esdevingut un referent de l’arqueologia local i on ha desenvolupat una gran feina de recerca, divulgació i conservació del patrimoni de Sant Andreu de Palomar, en especial del Rec Comtal i el molí i aqüeducte romans. Ha publicat treballs a la revista Finestrelles d’aquest centre d’estudis.

A títol pòstum li fou concedit el III Premi Recercat en reconeixement a la seva vinculació a entitats i centres d’investigació arqueològica a Barcelona. [Enric Bertran]