El poble de Cabó, arrapat als faldars de la serra de Prada (Alt Urgell). Fotografia de Joan Tous inclosa en l’obra de Francesc Gurri: El macizo del Boumort. Guía monográfica. Barcelona: Centre Excursionista de Catalunya, 1966; p. 231-11 (Separata de Montaña, 100).

Barcelona 1912 – 2003

És un dels grans fotògrafs amateurs catalans. Guardonat en diversos certàmens, fotografià durant una seixantena llarga d’anys, amb tècnica i finor, el paisatge i la història de Catalunya, fins a crear un fons de 41.600 negatius, 21.800 diapositives i més de 10.000 positius en blanc i negre, ara dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya. Les seves fotografies han estat utilitzades per destacats autors, com ara Duran i SanpereFrancesc GurriManuel Riu o Isidre Gavin, a qui cedí nombroses fotografies per a l’Inventari d’esglésies de Catalunya.

Tous fou un dels fotògrafs de la Guía de la Costa Brava i de la Guía de Mallorca, Menorca e Ibiza de Josep Pla. Edità conjuntament amb Antoni Pladevall i Mn. Ignasi M. Colomer Columbaris, Colomers i Palomeres (1976), inventari dels antics colomars de Catalunya. Destacat membre de la UEC, hi organitzà l’Arxiu Bibliogràfic Excursionista i el primer Saló de Fotografia de Muntanya (1956), i acompanyà Pau Vila en diverses excursions quan aquest retornà de l’exili. Col·laborà professionalment amb l’Administració autònoma, fent fotografies de ponts, creus de terme i paisatges d’arreu del país, aquestes darreres per als cartells del Departament de Comerç i Turisme de la Generalitat de Catalunya.[Enric Bertran].

Aportacions

1971 Dissertà sobre el tema: “Les valls de la capçalera de la Noguera Pallaresa.” [16 d’abril].
1966 Dissertà sobre el tema: “Il·lustracions i comentaris sobre l’art antic a la Segarra.” [20 d’abril].


Citat a les semblances de: Francesc Gurri


Citat a les ressenyes de:
Gurri (1966): Rutas turísticas de Cataluña