GEOPARCS

Els Geoparcs són àrees geogràfiques  de  importància geològica que es gestionen  mitjançant un enfocament holístic.

Un Geoparc utilitza el seu patrimoni geològic com eix conductor dels altres aspectes del patrimoni natural i cultural de la zona,  per millorar el coneixement i comprensió dels problemes crucials de la societat, com l’ús dels recursos del nostre planeta de manera sostenible, la mitigació dels efectes del canvi climàtic i la reducció de l’impacte dels desastres naturals.

Un GEOPARC és un territori reconegut per la UNESCO, que compta amb un  patrimoni, geològic, paleontològic i miner de rellevància internacional.

Un Geoparc no és una figura legal de protecció sinó el reconeixement de la UNESCO  a un model de gestió del patrimoni com a eina de desenvolupament local sostenible.

La Xarxa Global de Geoparcs de la UNESCO comprèn 120 localitzacions en 33 països d’arreu del món

D’aquestes, 69 formen part de la Xarxa de Geoparcs Europeus i es reparteixen en 23 països, dels quals un es troba a Catalunya, el Geoparc de la Catalunya Central.

El llistat complert de GEOPARCS amb les seves adreces WEB al podeu trobar aquí

 

Els GEOPARCS conjuntament amb les figures de RESEVA de la BIOSFERA i PATRIMONI DE LA HUMANITAT donen una imatge completa del conjunt del nostre patrimoni.

A casa nostre tenim el GEOAPARC de la CATALUNYA CENTRAL i en projecte el GEOPARC de la CONCA de TREMP MONTSEC.

El Parc Geològic i Miner el trobem en una privilegiada situació al cor de Catalunya i el configuren Collbató (Baix Llobregat) i gairebé tots els municipis del Bages.

 

Visites geològiques i Mineres

Georutes

Propostes turístiques

——————————————————————————————————-

Límits del projecte de GEOPARC

Espais d’interès ecològic

Espais d’interès geològic

Espais d’interès paleontològic

Espais d’interès miner

Espais d’interès cultural