César Pasadas: Vall de Lord. 16 propostes de turisme actiu. Sabadell: Edicions Piretània, 2012-2013; 128 p. ISBN 978-84-616-2149-1.
Permeti-se’m d’encetar aquesta ressenya parlant de l’editorial del llibre, perquè en temps de continuades crides a la “reinvenció” professional, la iniciativa d’aquesta casa bé s’ho val. Edicions Piretània (www.piretania.com) és una empresa creada pel consoci Cèsar Pasadas Salazar “que creu i aposta pel territori cercant els actius perdurables dels llocs i el màxim respecte per la gent que hi viu. La línia editorial aposta per potenciar el turisme sostenible i el coneixement intens del territori, des dels Pirineus a la…” Aquest text, manllevat del web de Piretània, és la declaració d’objectius que encalça aquesta guia i dues més –Canal de Midi. Tolosa – Seta en bicicleta i La Vall de Benasc. 15 propostes de turisme actiu-, el llançament de les quals és previst per a la primavera d’enguany. No cal dir, que li desitgem que se’n surti amb èxit, tant en aquestes tres guies com en els projectes futurs que els punts suspensius fan imaginar.
La Vall de Lord. 16 propostes de turisme actiu es circumscriu a la capçalera del riu Cardener i de l’Aigua de Valls, afluent seu, emmarcada per les serres del Verd i del Port del Comte i les muntanyes de Busa; és a dir, la Vall de Lord Sobirana, al nord de Sant Llorenç de Morunys, i la Vall de Lord Jussana, que s’estén pel sud del terme municipal piteu i el sector septentrional del de Navès. La introducció apunta diversos aspectes geogràfics de la contrada: l’etimologia i extensió de la Vall de Lord; el poblament i la localització de l’activitat econòmica, centrada pel turisme de tota època, on l’oferta hivernal d’esquí de l’estació del Port del Comte és complementada per un valuós patrimoni històric, cultural i, sobretot, paisatgístic, del qual paga la pena destacar l’explotació ludicoesportiva de l’embassament de la Llosa del Cavall i la geologia com a espectacle, a les moles de Lord i de Busa, i les serres dels Bastets i els Llengots.
“Aquesta guia és un compendi d’activitats a l’aire lliure, sempre respectuoses amb el medi i allunyades d’una alta especialització”, ens anuncia l’autor d’un llibre que pel que fa a la present ressenya ve a ser com un peix que es porta l’oli, perquè la part final de la introducció ofereix una explicació precisa de com estan organitzats 16 recorreguts circulars, d’exigència física i tècnica creixent. Els itineraris vénen classificats en 7 propostes de senderisme (les dues primeres catalogades com a familiars i les dues darreres d’aventura, d’acord amb les dades tècniques esmentades més avall), 2 aptes per fer amb raquetes o esquís de muntanya, 2 pròpiament de muntanya (ascensions a cims, amb força desnivell), 2 de bicicleta tot terreny, 2 de piragüisme i una via ferrada. Tots setze itineraris són il·lustrats amb un grapat de magnífiques fotografies (en total més de dues-centes, amb color i de grandària diversa) de l’autor -fet que prova, si és que calia, el coneixement adquirit per Pasadas caminant per la contrada- i són indicats en una bona cartografia amb coloració altimètrica.
Cada proposta va encapçalada per una breu descripció dels atractius de l’excursió, l’accés amb automòbil al punt d’inici -d’aquí la importància de l’itinerari circular- i un quadre amb les dades tècniques (grau de dificultat, distància, temps, desnivell acumulat i perfil altimètric) del trajecte. La part central de la proposta es dedica a la descripció de l’itinerari. Es tracta de ressenyes mesurades, gens farragoses, sense referències sobreres. S’hi indiquen els temps parcials entre les diverses fites de la ruta, els llocs on cal adreçar l’esguard i els elements que serveixen d’orientació. I si un està al dia de les darreres novetats de la telefonia sense fils, pot seguir els itineraris amb un aparell receptor de GPS.
Només cal fotografiar el codi QR de la solapa posterior del llibre amb l’smartphone i accedir al web d’Edicions Piretània.
Els interiors de les cobertes del llibre són aprofitats per presentar mapes d’escala diversa, que poden estalviar cartografia complementària. Al de la Vall de Lord hi ha dibuixats els setze itineraris ressenyats i amb això es demostra l’equilibri d’una tria que abasta tota la contrada. La guia annexa, finalment, cinc pàgines dedicades a l’oferta d’allotjament i restauració (amb indicació de les respectives pàgines web, com no podia ser altrament) de Sant Llorenç i municipis de la rodalia -hom no pot passar per alt el valor cultural de la gastronomia centrada en els productes de la terra, oi?-, així com diverses adreces d’interès. Un pot acabar dient que Vall de Lord. 16 propostes de turisme actiu és, a més d’una eina pensada i reexida per a ser útil, una guia engrescadora, que fa venir deler de fer cap a la Vall de Lord. Indrets mítics de l’excursionisme com ara el Pont Quebradís o el Capolatell de Busa i paratges de referència a la comarca com el Pla de Sòbol o la Bòfia del Port del Comte us hi esperen. [Enric Bertran]