l’Hospitalet de Llobregat

Guiatge a càrrec de Tomás Rojas, doctorand de geografia a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB)

Lloc de trobada: davant de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, metro Av. Carrilet (L1)

Inscripció: fins al 18 de gener de 2024, places limitades. Al correu scg@iec.cat o vcampos@iec.cat

Avisar en cas d’impediment fins divendres 19 de gener a les 13.30 h (per correu o al telèfon 935 529 104) i posteriorment al número de telèfon que facilitarem a les persones inscrites a l’activitat.
El recorregut pel centre de l’Hospitalet de Llobregat té com a objectiu conèixer el desenvolupament urbà i la composició residencial, comercial i de barris d’un territori amb característiques molts singulars dins de la composició metropolitana. Es planteja una ruta que va des del centre de la ciutat fins a la corona, integrada pels densos barris que la caracteritzen.

10 h / Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat

Començarem al centre històric per parlar dels orígens de la ciutat i les seves característiques principals.

10.30 h / Parc de Can Creixells

La Farga i les línies del tren. S’hi abordaran dues temàtiques: la industrialització de la ciutat a principis del segle xx (amb l’exemple de la Fundació La Farga) i la infraestructura viària que la travessa i que explica la connexió amb la resta del con urbà, així com les característiques i condicionants que té per a la ciutat el sistema d’autopistes i les línies fèrries en superfície.

10.55 h / Parc de Les Planes

Cementiri i Parc de Les Planes. Explicació del cementiri com a construcció higienista que dona pas a un espai inèdit i fonamental per a la vida de barri i comunitària com és el Parc.

11.25 h / Av. Catalunya – Av. de la Primavera

Blocs Florida i Av. Catalunya. Els emblemàtics Blocs Florida són un exemple molt clar del que va ser i va significar l’inici del desenvolupisme en matèria d’habitatge públic i de transformació d’aquesta part de la ciutat on es van congregar, entre d’altres, moltes famílies desplaçades de les barraques i migrants del sud d’Espanya.

11.55 h / Plaça Blas Infante

La plaça Blas Infante, batejada amb el nom d’un dels ideòlegs de l’andalusisme, congrega les diverses onades migratòries intrapeninsulars i extrapeninsulars que, des de principis del segle xx, donen a l’Hospitalet de Llobregat un caràcter de ciutat receptora de persones migrades.

12.30 h. / Teatre Joventut

Al Teatre Joventut s’acabarà la visita i es parlarà del desenvolupament d’un altre dels barris de la corona nord: Collblanc, la seva història i les seves característiques com a territori fronterer amb Barcelona. A més, es farà una revisió general, que intentarà obrir una discussió sobre les propostes que hi ha a la ciutat, els seus escenaris i les derivacions metropolitanes.

Es proposa compartir un espai de conversa distesa en una terrassa pròxima per a tancar la ruta a les 13 h, a prop de l’estació de metro Collblanc (L5, L9S i L10S).

Ruta L’Hospitalet – SCG gener 2024