Nodes i fluxos planetaris (1993) del Port de Barcelona. Fragment de mapa en P. Alegre (1995): Atlas del Port de Barcelona. Barcelona: Port Autònom de Barcelona – Lunwerg; p. 46-47.

Barcelona 1921 – 2008

Alumne de l’Institut-Escola del Parc de la Ciutadella. Es doctorà en dret i es graduà com a capità de la marina mercant, establint així un vincle entre la tradició jurídica barcelonina i el caràcter mariner de la ciutat. Exercí d’advocat, esdevingué professor i catedràtic (des de 1967) d’economia marítima de l’Escola Oficial de Nàutica de Barcelona i professà cursos de dret marítim a la càtedra Consolat de Mar de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona.

Fou membre de número de l’Acadèmia de Jurisprudència i Legislació de Catalunya, membre de la secció jurídica de l’Institut d’Estudis Nord-americans, membre del Comitè de Dret Marítim de Barcelona i secretari del Consell Espanyol d’Usuaris del Transport Marítim.

Entre 1956 i 1981, pronuncià gran nombre de conferències sobre jurisprudència marinera (duanes, assegurances, comerç, transport, importacions i exportacions). En 1969-70, dirigí un equip d’economistes, juristes, enginyers i sociòlegs, en un estudi titulat Entorno Industrial y Portuario de Barcelona, patrocinat per la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació d’aquesta ciutat, amb l’objectiu de plantejar una proposta d’ordenació d’aquesta àrea, atenent-ne les necessitats d’expansió.

De la seva bibliografia, es poden destacar: Derecho marítimoTratado de meteorología náutica (1960), Dictámenes de derecho marítimo (2004), Els costums marítims de Barcelona (2 vols. 1986 i 2004) i diversos articles a la Revista Jurídica de Catalunya. Traduí Los secretos del mar de William Cromie.

En 1968, fundà amb Vicenç Biete i altres dos socis l’editorial Cadí, que prengué el nom del grup on eren companys a l’Institut-Escola. Hi publicaren llibres en castellà sobre el mar, com és ara la reedició de Derecho marítimo (1968) i un parell de novel·les en català, Paraules d’Opoton el Vell, d’Avel·lí Artís-Gener (a) Tísner (1968), i Roda de malcontents, de Vicenç Riera Llorca (1968).

[Enric Bertran. Text redactat a partir de les dades obtingudes a l’hemeroteca de La Vanguardia i les informacions de Vicenç Biete]

Aportacions:
1993
“Un buit a rebIir en la geografia catalana: el corrent litoral català”, publicat a Treballs de la SCdG, 35.
1975 Dissertà sobre el tema: “Estudis sobre el port de Barcelona i la seva àrea d’influència.” [21 de març].


Citat a les semblances de: Vicenç Biete


Triat i garbellat a les planes:
De l’acte d’homenatge a Vicenç Biete a l’IEC