As de copes; naip d’una baralla espanyola, disenyat per Alexandre de Riquer i Ynglada, per a la casa Guarro.

Barcelona 1876 – 1950

Industrial paperer, propietari d’una fàbrica bicentenària radicada a Gelida, al capdavant de la qual desenvolupà una extraordinària labor comercial. Superà el tràngol de la pèrdua del mercat cubà, arran la independència de la colònia, impulsant la fabricació de cartolines per a cartes de joc, de paper amb filigranes i de paper de barba de notable qualitat, conegut arreu de Llatinoamèrica com a papel catalán.

Home culte, melòman i amb esperit de mecenatge, contribuí a finançar la construcció del Palau de la Música Catalana, ajudà Pau Casals en la creació de l’Associació Obrera de Concerts i encomanà la construcció del Casal del Molí Vell a l’arquitecte Antoni Puig Gairalt, qui aixecà a Gelida, davant de la fàbrica de paper, un edifici d’estètica noucentista per a una escola catalana per als fills dels treballadors, dirigida pel pedagog Josep M. Roig.

Lluís Guarro fou vicepresident del Foment Nacional del Treball, des d’on jugà un paper actiu en la creació de la Societat de Geografia Comercial de Barcelona. Home de tarannà catalanista, milità a la Lliga Regionalista, partit pel qual fou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, quan la gran obra dels Grups Escolars Municipals. El seu caràcter progressista l’allunyà de la Lliga fins esdevenir membre fundador d’Acció Catalana.

Rera passar tres anys d’exili a Prada de Conflent, recuperà l’empresa, que havia estat col·lectivitzada durant la Guerra Civil, i reprengué la seva tasca cultural, encarregant a Frederic Udina Martorell, en ocasió del 250 aniversari de la Casa Guarro, la redacció de la història de l’empresa, que conté un mapa de Catalunya, del segle XVIII, on figuren els molins paperers que pertanyien a la família. [Enric Bertran]


Triat i garbellat a les planes:
De la Sociedad de Geografía Comercial de Barcelona