Rafael Giménez Capdevila, president
Llicenciat en Geografia i Història (secció Geografia), Universitat de Barcelona.
Doctor en l’especialitat Transports, École Nationale des Ponts et Chaussées (París).
Ha treballat a l’Institut Català per al Desenvolupament del Transport; a l’Institut d’Estudis Territorials (consorci de la Generalitat de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra); a la direcció de Relacions Internacionals i Cooperació de l’Ajuntament de Barcelona; i a la Secretaria d’Acció Exterior i Unió Europea de la Generalitat de Catalunya. Ha estat patró-fundador de la Fundació Urbs i Territori Ildefons Cerdà (FUTIC). És membre de l’Observatoire des Politiques et des Stratégies des Transports en Europe (OPSTE).
Sònia Ruiz Conesa, vicepresidenta
Llicenciada en Geografia per la Universitat de Barcelona
Docent d’ensenyament secundari, de l’especialitat de Geografia i Història des del 2004 i directora de l’Institut Cubelles (Cubelles, Garraf) des de l’any 2017, on també ha estat cap d’estudis i cap del departament de socials.
Ha participat en els congressos de didàctica de la Geografia de l’AGE des de l’any 2011. Dins d’ells ha presentat comunicacions sobre experiències d’aula posant l’accent en l’ús de les TIC, l’avaluació o l’enfocament AICLE, entre d’altres.
Des de l’any 2007 manté el blocs.xtec.cat/geografia amb materials per a treballar els continguts geogràfics a l’educació secundària.
Professora associada en el Màster Universitari de Formació del Professorat de Secundària, en l’especialitat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona, impartint la matèria de didàctica de la geografia.
David Pavón Gamero, secretari
Llicenciat en Geografia. Universitat de Girona.
Doctorat en Medi Ambient (itinerari en Ordenació del Territori i Gestió del Medi ambient). Universitat de Girona.
Professor agregat als estudis de Geografia i Ciències Ambientals (Universitat de Girona). Les seves línies d’investigació giren al voltant de la dimensió socioterritorial de l’aigua i la seva gestió. Dins d’ella s’ha centrat en aspectes com el patrimoni fluvial, la geografia històrica dels espais fluvials o el paper dels projectes de gran obra hidràulica des d’una perspectiva temporal i espacial. Forma part del grup de recerca “Medi ambient i tecnologies de la informació geogràfica” (GRMATIG); posteriorment “Grup de Recerca en Canvi Socioambiental (SAMBI). Des de 2019, coordinador d’estudis del grau en Geografia, Territori i Medi Ambient de la Universitat de Girona.
Ana Vera Martín, tresorera
Doctora en Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona.
Professora agregada al Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona.
Actualment és la coordinadora de la relació entre l’alumnat i el Grau en Geografia, Medi Ambient i Planificació Territorial. Com a investigadora és membre del Grup de Recerca en Geografia Econòmica i del Grup de Recerca Consolidat de Geografia Aplicada. Les línies de recerca s’emmarquen en el camp de la geografia econòmica, destacant l’anàlisi de l’espai públic i les dinàmiques comercials dels centres urbans de les ciutats mitjanes; i en les dinàmiques de desenvolupament local, la transformació de les activitats i els usos del sòl. També treballa aspectes relacionats amb els espais econòmics i la biodiversitat en entorns urbans.
Joan Alberich González, vocal primer
Doctor en Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona.
Professor agregat a la Universitat Rovira i Virgili.
Les seves principals línies de recerca són, en el marc de la geografia de la població, la mobilitat habitual i l’ús de l’espai que es deriva, les migracions interiors, la mobilitat residencial, la segregació residencial i les projeccions de població. En termes de mobilitat, s’ha especialitzat en l’estudi de la xarxa ferroviària a Espanya (des del punt de vista tècnic, geogràfic, històric, social i humà), temàtica sobre la qual ha publicat un gran nombre de llibres i articles. Actualment, dins el Grup de Recerca en Anàlisi Territorial i Estudis Turístics (GRATET), la seva línia de recerca es dirigeix a valorar la qualitat visual i la percepció social dels paisatges construïts com a base per a l’exercici de l’ús públic, en termes de justícia ambiental.
Daniel Paül i Agustí, vocal segon
Doctor en Geografia, Universitat de Lleida.
Professor agregat a la Universitat de Lleida.
Coordinador del màster interuniversitari en Gestió d’Àrees de Muntanya (conjunt entre les Universitats de Lleida, Rovira i Virgili, Girona, Autònoma de Barcelona i Barcelona). Actualment és responsable del grup de recerca consolidat Territori i Societat de la Universitat de Lleida. Treballa en temes vinculats a l’anàlisi de la imatge turística que transmeten les xarxes socials i els seus efectes en aspectes com la mobilitat o la gestió dels diversos espais. Igualment, ha treballat en aspectes vinculats amb l’anàlisi de les emocions que generen els espais públics i en com certs aspectes urbanístics poden ser claus per fomentar una ciutat més amable.
Joaquim Farguell Pérez, vocal tercer
Llicenciat en Geografia per la Universitat de Barcelona.
Doctor en Geografia, especialitat Geomorfologia Fluvial, per la Universitat de Barcelona.
Ha treballat a l’Agència Catalana de l’Aigua entre el 2007 i el 2020, primer a la unitat d’Hidrologia Superficial i posteriorment a la Unitat de Xarxes de Control. Des del curs 2020-21 és professor lector al departament de Geografia de la Universitat de Barcelona. Des del 2009 és membre del Grup de Recerca Ambiental Mediterrània (GRAM), amb seu al mateix departament. Les línies de recerca són la dinàmica dels sistemes fluvials, l’erosió i el transport de sediments, els efectes antròpics sobre els sistemes fluvials i el bosc de ribera. També són d’interès els temes relacionats amb les xarxes de control i mesura així com la gestió dels recursos hídrics.
Elisabet Sau Raventós, vocal quarta
Llicenciada en Geografia i Història (secció Geografia), Universitat de Barcelona.
Màster en Estudis Regionals, Urbans i Metropolitans (Institut Estudis Metropolitans de Barcelona, Universitat Autònoma de Barcelona).
Funcionària de la Generalitat de Catalunya, ha treballat des de la seva incorporació en aquesta institució en temes relacionats amb la planificació territorial i l’ordenació del territori, especialment en les àrees d’anàlisi de dades i redacció de diagnosi sobre població, habitatge, economia i situació del planejament urbanístic. En els darrers anys, ha canviat aquest camp de treball i ha col·laborat en l’elaboració de l’agenda urbana de Catalunya.
Ha impartit l’assignatura quadrimestral “Planejament territorial. Anàlisi de casos pràctics” com a professora associada del Departament de Geografia de la Facultat de Turisme i Geografia de la Universitat Rovira i Virgili en dos dels seus màsters: Planificació territorial: informació, eines i mètodes i Análisis y gestión del territorio: planificación, gobernanza y liderazgo territorial.
Valerià Paül Carril, vocal cinquè
És professor titular de Geografia i Ordenació del Territori a la Universidade de Santiago de Compostela, on coordina el Màster de Planificació i Gestió del Territori, després d’haver-ne estat a la University of Western Australia. Les seves principals línies de recerca són l’ordenació territorial, en particular els espais oberts i les àrees de muntanya; la geografia històrica i cultural del paisatge; l’agricultura i els estudis rurals; la geografia política; i el turisme. Ha dirigit el Centro de Estudos Euroreg/xionais, fundació conformada per les sis universitats públiques de Galícia i el Nord de Portugal. És copresident de la Comissió de Geografia Rural de la Unió Geogràfica Internacional i membre corresponent de l’Institut d’Estudis Catalans. Des de gener de 2022 editor de la revista Treballs de la Societat Catalana de Geografia.
Macià Blàzquez Salom, vocal sisè
Doctor en Geografia per la Universitat de les Illes Balears (UIB). Catedràtic al Departament de Geografia de la UIB. Coordina el grup de recerca consolidat Geografies Crítiques de la Urbanització, la Sostenibilitat i la Turistificació de la UIB. Té la docència assignada de l’assignatura de Planificació i Avaluació d’Espais Turístics i per coordinar l’assignatura de Geografia del Turisme als graus en Geografia i Turisme, i al doble grau en Turisme i Administració d’Empreses. Va ser president del Grup Balear d’Ornitologia i Defensa de la Naturalesa, amb el que manté la seva vinculació com a representant a la Ponència Tècnica d’Ordenació del Territori i Urbanisme del Consell de Mallorca i al Comitè d’Impuls del Turisme Sostenible del Govern de les Illes Balears. És membre d’Alba Sud, que és un centre independent de recerca en turisme des de perspectives crítiques. Fou vocal de la Junta Directiva de l’Associació Espanyola de Geografia, a càrrec de la coordinació dels seus grups de treball i vocal del Comitè espanyol de la Unió Geogràfica Internacional (UGI). Al si de la UGI, és vocal de la seva Comissió d’Illes.

Sara Sánchez Bernabeu, vocal setena
Graduada en Geografia, Medi ambient i Planificació territorial (UAB).
Ha estat fent les seves pràctiques a la Societat Catalana de Geografia. El curs vinent té en previsió cursar el Màster de Formació de Professorat d’Educació Secundària Obligatòria i Batxillerat. Voldria dedicar-se a la docència en Geografia.

 
 

Oriol Nel·lo Colom, delegat de l’IEC