“Fotografia digital per a geògrafs” · Impartit per Francesc MUNTADA i Cèsar PASADAS [2, 3 i 5 de juny de 2015]

Els dies 2, 3 i 5 de juny la Societat organitzà un curs de fotografia digital, en el qual participaren 10 sòcies i socis. En total, 9 hores de sessions teòriques a la seu de l’IEC i una sortida de camp el 20 de juny a la serra de l’Obac.

Els professors foren Francesc Muntada, fotògraf, naturalista i excursionista, professor de fotografia de Natura al CITM de la UPC i al CRBA de la UB; i César Pasadas, geògraf i fotògraf col·laborador en producció gràfica i audiovisual.

La primera sessió del curs, a càrrec de Francesc Muntada, comportà un ràpid repàs als conceptes bàsics de la fotografia i de les càmeres digitals disponibles actualment, una introducció a la fotografia del paisatge i la descripció de les principals funcions del programari per a gestionar bancs d’imatges, inclosa la seva georeferenciació.

A la segona sessió, Cèsar Pasadas reivindicà la funció de la fotografia en articles acadèmics i científics i feu un repàs a la història de la fotografia del paisatge. Després Francesc Muntada explicà un projecte per realitzar fotografies actuals de des del mateix punt que les publicades a la Geografia General de Catalunya de Carreras Candi. Finalment comentà alguns aspectes de les revistes dedicades al turisme i viatges, principals clients dels fotògrafs de paisatge i natura.

La tercera sessió, a càrrec íntegrament de Cèsar Pasadas, s’endinsà en tècniques de captura i producció de reportatges fotogràfics: les seqüències fotogràfiques que permeten captar variacions en el temps; l’ús de drons per a treballs geogràfics i la fotografia en les xarxes socials. [Rafael Giménez-Capdevila , 07/06/2015]

El selfie d’una bona colla de participants al curset, és de C. Pasadas, a qui es pot veure manipulant el control remot del drone portador de la càmera, mentre evolucionava pel pati de la Casa de Convalescència, seu de l’IEC.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Giménez-Capdevila, Rafael (2015): “Curset sobre fotografia digital : un apunt”, celebrat a la SCG (2, 3, 5 i 20 de juny). Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG, <https://scgeo.iec.cat/fotografia-digital-per-a-geografs/>