Joan BECAT: “Els noms de lloc a la Catalunya Nord” [15 de juny de 2017]

Dijous, 15 de juny, el nostre consoci honorari Joan Becat, catedràtic de la Universitat de Perpinyà i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), va pronunciar la conferència de cloenda del curs 2016-17, sobre Els noms de lloc a la Catalunya Nord. El geògraf i activista rossellonès va defensar amb fermesa la seva preferència per la denominació Catalunya Nord en front l’academicista Catalunya del Nord, argumentant la tradició de resistència cultural de la primera.

El ponent anà esgranant amb escollits exemples la immensa activitat que ha desplegat els darrers decennis per a la preservació de la toponímia catalana als mapes de Catalunya Nord de l’Institut Géographique National (IGN), aprofitant que la legislació només estableix que hi constin amb la forma oficial francesa els noms de regions, departaments i comunes. Gràcies a això, Becat ha aconseguit d’introduir a les cartes franceses les veus catalanes dels topònims menors, que són munió (unes 55.000), recollides als dos volums del seu Atles toponímic de la Catalunya Nord.

La darrera part de la intervenció, el professor Becat la va dedicar a relatar els ingents esforços esmerçats a incorporar el topònim Pays Catalan rere el d’Occitanie, per designar la nova regió creada en agrupar el departament dels Pirineus Orientals amb d’altres de lleguadocians. És encoratjador copsar la tenacitat de Joan Becat i l’associació de què forma part en fer arribar el cas al Consell d’Estat (*) i ser rebuts en 2016 pel llavors primer ministre, el socialista Manuel Valls, un català naturalitzat francès, amb la convicció dels conversos i l’agilitat dels trepes.

Becat apuntà que dita reivindicació es veu a França com un fet polític, tot i que no ho és, a causa del procés d’independència a la Catalunya del Sud. Digué que la Catalunya del Nord està pagant, per això, un peatge polític i demanà que quan siguem independents no ho oblidem. Confiem que, en nom de l’égalité, França no doni un nom discriminatori a la macroregió, perquè si aplega dues cultures, l’occitana i la catalana, justa és la doble denominació. El que estem segurs és que Joan Becat no defallirà en la comesa. Fóra bo que tothom en fos conscient i potser estalviaríem temps. [Enric Bertran]

* El juliol d’enguany el Consell d’Estat refusà la demanda.

Il·lustració : mapa promocional de la campanya “Oui au Pays Catalan”.

Si us convé citar aquesta publicació, poseu:
Bertran González, Enric (2017): “Sem catalans i pas altra cosa, resum de la conferència de J. Becat a la SCG (15 de juny de 2017)”. Obrador Obert. El butlletí digital de la SCG,<https://scgeo.iec.cat/els-noms-de-lloc-a-la-catalunya-nord/>