Dimecres 8 de març de 2023, a les 18.30 hores
Conferència: La colonialidad del gusto moderno
En línia
Enllaç d’accés:
https://us02web.zoom.us/j/86918898024?pwd=RVRrTFNUSEx3WXhDb1JJQmtHdWJwQT09
ID de reunió: 869 1889 8024
CA: DTxnD3
Zilkia Janer Professora d’Estudis Globals i Geografia, Hofstra University (Estats Units)
Els escriptors gastronòmics del segle XIX van definir la gastronomia com l’art del bon menjar, una característica de les societats modernes. La gastronomia és generalment reconeguda per alliberar el gust de les limitacions religioses, mèdiques i filosòfiques a les què havia estat sotmesa en el context europeu.
Aquesta conferència qüestiona la idea de l’alliberament del gust i proposa que la gastronomia va sotmetre el gust a unes noves restriccions que provenen de la filosofia estètica, el capitalisme i l’imperialisme. El resultat d’aquestes restriccions ha estat un apropament desensualitzat, burocratitzat i racialitzat a l’experiència del gust.
En aquest context històric global, la noció del gust proposada per la gastronomia es caracteritza per les seves limitacions i per animar patrons de consum que mantenen sistemes alimentaris explotadors i no sostenibles.