______________________________________________________________________________________________________________________________________

Dimarts 7 de novembre de 2023, a les 18.00 hores

Conferència a càrrec de  Núria Garcia-Quera,
màster en Lingüística (UB-UAB) i doctora en Geografia (UAB)
 

Sala Nicolau d’Olwer de l’Institut d’Estudis Catalans
c. del Carme, 47 – 08001 Barcelona

Enllaç per assistir online:

https://us02web.zoom.us/j/81299690836?pwd=SmY1NlRFeUg0L0lLQ2dLQ212eGF5QT09

ID de reunió: 812 9969 0836

CA: bL7dq4  

Fotografia_Baiasca i Arestui des de Sant Jaume 

Fotografia:  Núria Garcia-Quera

 

“Un nou mètode etimològic amb els topònims del Pallars Sobirà com a mostres d’estudi”

Núria Garcia-Quera, màster en Lingüística (UB-UAB) i doctora en Geografia (UAB), presenta la seva tesi doctoral defensada el 6 d’octubre passat i titulada Els topònims del Pallars Sobirà i la seva etimologia. Una proposta metodològica interdisciplinària.

 

L’objectiu de la tesi és, d’una banda, proposar un mètode interdisciplinari i amb un enfocament cognitiu, que permeti conèixer l’etimologia dels topònims poblacionals de la comarca del Pallars Sobirà, i de l’altra, obtenir coneixements de com era la llengua que els va crear. Pel que fa a les hipòtesis de sortida, la primera és que els topònims opacs serien descripcions del lloc on es troben; la segona, que els segments repetits d’aquests topònims es referirien a elements del paisatge; i la tercera que els noms estarien formats per la unió de paraules. Per tant, el mètode experimental dissenyat per la investigadora relaciona estadísticament els trets del paisatge dels pobles del Pallars Sobirà amb els diversos segments dels seus topònims. El recull d’aquests trets es va dur a terme a partir de treball de camp, d’entrevistes estructurades a gent gran dels pobles i dels Sistemes d’Informació Geogràfica, mentre que la segmentació dels topònims es va aconseguir mitjançant un algorisme matemàtic.

 

Al final de la conferència Garcia-Quera presenta uns resultats tan innovadors i sorprenents com la metodologia proposada. No només es trenquen idees preconcebudes sobre la llengua que es parlava antigament al Pallars Sobirà, sinó que s’obren noves línies de recerca, fins avui inexplorades.