Cinema i Geografia

13 de setembre del 2024, 18 h

Filmoteca de Catalunya

Per a la segona edició de la sessió Cinema i Geografia, en col·laboració amb la Filmoteca de Catalunya, es projectarà la pel·lícula documental brasilera Retratos fantasmas (2023), de Kleber Mendonça Filho, tota una lliçó de Geografia urbana.

Aquest director ja havia realitzat un llargmetratge de ficció (Sonidos de barrio, O som ao redor, 2012) on es veia el procés de substitució de petites cases per grans gratacels, i com la tensió anava creixent per petits robatoris i violència de tot tipus, que provocava l’aparició gradual de reixes a tot arreu. Es tractava d’una ficció, camp en el que s’ha donat a conèixer el realitzador, amb films com Doña Clara (Aquarius, 2016) o Bacurau (2019).

Retratos fantasmas (2023), que es va estrenar al Festival de Cannes 2023 i ha tingut un llarg recorregut per molts festivals arreu, sempre amb un gran èxit, torna a aquest tema, però en forma de documental, complementat amb el seu personal lament per la desaparició de cinemes del centre de Recife (Pernambuco, Brasil), la ciutat nadiua del director, que van nodrir la seva passió cinèfila.

La desaparició dels cinemes, ara convertits en anodins locals comercials, va parella al procés urbanístic, que sembla imparable, de pauperització absoluta del centre de la ciutat, que havia passat per episodis de fins i tot un cert glamour.

Retratos fantasmas es projectarà a la Filmoteca de Catalunya (Plaça de Salvador Seguí, 1, Barcelona) el divendres 13 de setembre, a les 18 h. Posteriorment hi haurà un col·loqui dirigit pel professor Francesc Muñoz Ramírez (Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona) i una persona entesa en cinema, que properament anunciarem.