Marcel Camps Colomés i Josep Ferràndiz FarréCamins del Solsonès. 15 itineraris per la plana i la muntanya. Sant Vicenç de Castellet: Farell Editors, 2012; 127 p. ISBN 978-84-92811-31-1.

Els autors, professors de secundària tots dos, són persones vinculades de molts anys al món excursionista: el consoci Marcel Camps com a membre del Centre Excursionista del Solsonès i Josep Ferràndiz com soci del Centre Excursionista de Sabadell. Plegats han participat en l’organització de les caminades populars de Canalda, que han passat ja de les deu edicions. Amb aquesta guia ens proposen d’atansar-nos a terres del Solsonès, unes contrades de poblament disseminat, que fan seu el lema de “la comarca de les mil masies,” on hom es vana que no hi ha cap semàfor, curiosa manera d’expressar una harmònica convivència amb la natura.

Aquesta guia excursionista ofereix 15 itineraris, per la plana i la muntanya, com diu el subtítol. Es tracta de recorreguts circulars (tret imprescindible quan l’aproximació es fa amb vehicle privat) i raonables per a un sol dia, ja que el més llarg fa 17 km i exigeix caminar 3 h. 45’ (15 quarts que no compten parades ni marrades). La tria és per força subjectiva, tot i la intenció, pensem que reeixida, de fer-hi sortir la diversitat de paisatges del Solsonès, fet imprescindible si un vol parar atenció als contrastos d’una comarca on la Depressió Central toca el Prepirineu, amb altituds que oscil•len entre els 600 i 900 m de l’altiplà meridional i els més de 2.000 m del muntanyam prepirinenc.

Cadascuna de les rutes va encapçalada per una esplèndida fotografia amb color (dels propis autors), seguida d’una breu ressenya dels principals atractius de la sortida. Després ve una fitxa tècnica amb indicació de com fer cap al punt d’inici, la distància a recórrer durant la caminada i el temps a esmerçar-hi, les cotes màximes i mínimes assolides i el grau de dificultat estimat. A continuació, comença la descripció dels itineraris pròpiament dits: les instruccions, breus i precises sobre el recorregut, amb recomptes d’altitud, temps i quilometratge acumulats a cada fita de l’excursió, que hi són per a facilitar l’orientació de qui camina.

Aquestes explicacions són farcides d’interessants i diverses referències, geogràfiques, històriques, folklòriques o artístiques —amb lletra cursiva per no confondre’s amb l’itinerari i permetre’n una lectura segregada—, que vénen a complir amb un objectiu divulgador que sempre ha anat del bracet amb l’excursionisme clàssic: fer estimar el país a partir de la seva coneixença. Complementen els textos un mapa base de l’ICC amb representació del recorregut ressenyat i un perfil altimètric del trajecte de la caminada. A més a més, hi ha quatre o cinc fotografies, també dels autors, i un dibuix final per cada ruta, degut a la ploma de Jordi Solà.

La ruta 1 és una mena d’excursió introductòria que, per les fonts del rodal de Solsona, ens duu fins al Castellvell, magnífica talaia sobre Solsona, per gaudir d’un ampli panorama de la comarca per on se’ns planteja de caminar. Des d’aquesta miranda un podrà situar els següents itineraris, que ens menaran a la cripta romànica d’Olius, a visitar el barroc del retaule del Santuari del Miracle o a contemplar els dilatats horitzons oberts des de Pinós, considerat el centre geogràfic de Catalunya, des d’on un pot arribar a entrellucar l’Aneto. Altres dues excursions per l’altiplà solsoní ens proposen encaminar-nos als boscos de pinassa de Madrona i Castellar de la Ribera.

L’altre gruix d’itineraris, ja al Prepirineu, se situa al nord de Solsona. En paga la pena destacar el de l’engorjat de la Ribera Salada, aigües amunt del Pont del Clop, les ascensions al Cogulló de Turp, a la Roca de Canalda i al Pedró dels Quatre Batlles, les volta a les ermites de la Vall de Lord, pel Pla de Busa, i la inevitable pujada a la mola de Lord. Qui resseguirà aquests camins del Solsonès travessarà barrancs i rases, clots i codines, boscos i camps de conreu, copsarà les formes capricioses dels conglomerats, ací dits codadells, i modelats calcaris, com dolines i rasclers, veurà balmes amb restes d’edificis medievals, i també hi admirarà àmplies vistes i el ferm trescar dels isards.

També passarem per una masia de la pubilla més rica de la comarca, podrem saber de salts amb paracaigudes avant la lettre o conèixer el lloc de reunió de les bruixes de la comarca. I a més d’aquestes facècies, veurem munió de petites esglésies romàniques, temples amb elements gòtics, neoclàssics i barrocs, masies que centren notables explotacions agràries, complementades de vegades amb una dedicació al turisme rural, hotels i cementiris modernistes, molins fariners i fonts amagades o pudentes, llegendes i creus que commemoren fets luctuosos… La guia ens en donarà l’oportuna informació en cada cas. Nosaltres només hi hem de posar l’orella… i les cames! [Enric Bertran]