Benvolgudes i benvolguts,

Ens plau fer-vos arribar la informació d’una nova modalitat d’activitat de la SCG: els assessoraments de treball de recerca de batxillerat en Geografia.

Tal i com s’explica al document adjunt, totes aquelles persones sòcies que vulguin participar us haureu d’inscriure a scg@iec.cat abans del 8 de juliol de 2022, indicant nom, cognoms, grau d’estudis i ocupació actual.

Si sou professors/es universitaris, us demanem que ens ajudeu a fer difusió entre l’alumnat de màster i doctorat de les vostres universitats.

Cordialment,

President de la SCG


Què oferim? Assessorament de treballs de recerca (TR) de batxillerat per part de la SCG.
Per a qui? Adreçat al professorat que tutoritza TR de tots els centres d’ensenyament secundari de l’àmbit lingüístic català.
Durada? L’assessorament es durà a terme durant un any. A continuació es proposa un calendari amb les sessions, de manera orientativa, que caldrà ajustar al pla de treball del centre on s’implementi:

Desembre-gener: Sessió 1
Abril-maig: Sessió 2
Setembre: Sessió 3
Octubre: Sessió 4
Novembre: Sessió 5
Març: Presentació treballs seleccionats pel centre a la convocatòria del premi Joan Vilà Valentí (JVV)
Maig: Lliurament premi JVV

En què consisteix? Es faran cinc sessions d’una hora amb l’alumne/a, el tutor/a del centre i l’assessor/a de la SCG. S’assessoraran TR de qualsevol tema relacionat amb la geografia, en sentit ampli.

Objectius:
Definir la pregunta de recerca i els objectius
Dissenyar l’estructura del TR
Seguiment de la part teòrica i metodologies
Revisió dels resultats i conclusions
Presentació del TR al premi JVV
Qui serà la persona assessora? Els assessors seran socis de la SCG amb coneixements de recerca o estudiants de màster o doctorat. La Junta de Govern de la SCG farà la selecció de les persones
assessores.

Retribució: 250 euros per l’assessorament per 5 hores de reunions + 10h de preparació de les sessions i seguiment del TR.

Altres qüestions:
– Als estudiants de màster o doctorat se’ls oferirà, a més, un any de gratuïtat en la quota de soci de la SCG.
– Les persones assessores rebran un certificat de la SCG.
– Totes les activitats descrites es realitzaran mitjançant videoconferència, excepte que s’organitzin trobades presencials per compte de les persones implicades.

Aquesta nova modalitat que ofereix la SCG té com a finalitat animar als centres educatius a presentar-se al Premi Joan Vilà Valentí. Podran presentar-se al Premi tant treballs que hagin estat assessorats per la SCG com treballs que no ho hagin estat.

El Premi Joan Vilà Valentí, instituït l’any 2020 reemplaçant el que duia el nom de Joan Palau Vera, es destina a treballs de recerca d’estudiants de batxillerat sobre aspectes de la geografia en
qualsevol dels seus àmbits temàtics.

Pot participar-hi l’alumnat dels centres de batxillerat dels països de llengua catalana amb treballs redactats en català. La dotació del premi és de cinc-cents euros (500 €) per al treball premiat i de dos-cents euros (200 €) per a l’accèssit. En el cas de treballs col·lectius, l’import es repartirà a parts iguals entre els autors. El centre d’ensenyament que hagi presentat el treball guanyador rebrà un lot de llibres de la SCG per a la seva biblioteca.

Bases de la convocatòria 2022: https://premis.iec.cat/premis/premis_un.asp?id=99

El lliurament del premi es realitzarà al centre d’ensenyament que hagi presentat el treball premiat.
La SCG hi acudirà amb el lot de llibres per al centre i es proposarà una petita conferència sobre què és la geografia i per a què serveix, adreçada a professorat de ciències socials i alumnes de 4t
d’ESO, primer i segon de batxillerat.