2019

Conferències


Mercè TATJER: “El barri de la Barceloneta i el seu front marítim” [Barcelona, 19 de gener i 23 de març, resum].

Thomas PERRIN: “Dinámicas macroregionales en el Mediterráneo occidental: hacia una cooperación territorial renovada” [11 de febrer, resum].

Acte commemoratiu del dia internacional de les dones : “Dones, geografia i acadèmia”. Amb intervencions d’Anna ORTIZ, Gemma CANOVES, Rosa CERAROLS, Joos DROOGLEEVER i Ma. Dolors GARCIA i RAMON [7 de març].

Ramon SISÓ va guiar la visita a l’exposició “Metròpolis de Ciutats. Repensar l’urbanisme metropolità” instal·lada a Ca l’Alier [Barcelona, 15 de març, resum].

Celso GARCIA: “Turistes, residents i consum d’aigua: com es gestiona a les Illes Balears?” [27 de març, resum].

Juan M. GARCIA FERRER: “Barcelona a través del cinema” [11 d’abril].

“Els graus en Geografia” a debat entre estudiants de les universitats públiques catalanes: Aina CORNELLÀ, Jana CLARÀ, Edgar BUSTAMANTE, Gerard PORRAS i Nil SICART, moderats per Anna ORTIZ [24 d’abril].

Albert SANTASUSAGNA: “La transformació recent dels espais urbanofluvials com a objecte d’estudi geogràfic” [15 de maig].

Marion WERNER: “Geografías del desarrollo desigual: una perspectiva desde el Caribe” [12 de juny].

Josefina GOMEZ MENDOZA: “Alexander von Humboldt, entre-mundos, entre-épocas” [26 d’octubre, resum].

Horacio CAPEL i Anna GUDAYOL: “Pierre Deffontaines: personalitat i fons documental” [26 d’octubre, resum].

Pere SALA: “Quinze anys de Catàlegs de Paisatge de Catalunya” [27 de novembre].

Cursets i seminaris


“Introducció a QGIS” ·  Impartit per Meritxell GISBERT [Lleida, 19 i 26 de març].

Presentacions de llibres i documents


Paisatges després de la batalla: geografies de la crisi immobiliària (Societat Catalana de Geografia, 2018) amb Antoni DOMÈNECH, Aaron GUTIÉRREZ, coautors del llibre, i Josep OLIVERAS [24 de gener].

Balnearios, veraneo, literatura. Agua y salud en la España contemporánea (Marcial Pons, 2018) amb Horacio CAPEL, Alfons ZARZOSO i Joaquim Ma. PUIGVERT, curador del llibre. Acte coorganitzat amb la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica [20 de març].

Azares y decisiones. Recuerdos personales (Las Doce Calles, 2019) amb Josep OLIVERAS, Rafael GIMÉNEZ-CAPDEVILA, Francesc NADAL i Horacio CAPEL, autor del llibre [28 de maig].

Gestió ambiental post-incendi forestal (La Caixa, 2019) amb Joan ESTRANY, coautor del llibre [17 d’octubre].

España: Geografías para un Estado posmoderno (Asociación de Geógrafos Españoles, 2019) amb Josefina CRUZ VILLALON, Joan VICENTE i Juan Manuel TRILLO SANTAMARÍA, un dels coordinadors del llibre col·lectiu [12 de desembre].

Desenvolupament local i i turisme urbà


Jornada temàtica matinal coorganitzada amb la Diputació de Barcelona [Sitges, 20 de març].

Jaume FONT: “El planejament turístic a escala local. Reptes i oportunitats” ·  José Antonio DONAIRE: “El turisme després del turisme” ·  Francesc GONZÁLEZ: “La producció d’esdeveniments a les ciutats com a forma de desenvolupament” ·  Mònica MOLINA: “Turisme urbà i comunitat local: els museus participatius com a espais d’innovació social” ·  Rosa SERRA: “El compromís per la sostenibilitat Biosphere i la Diputació de Barcelona” ·  Taula rodona: “Desenvolupament local i i turisme urbà” amb Sira PUIG, Ana M. SÁNCHEZ i Damià SERRANO.

Sortides d’Estudi


Reus [27 d’abril]Organitzada i guiada per Carme MIRALLES ·  Jaume MASSÓ i CARBALLIDO: “El Centre de Lectura de Reus” i “Els refugis antiaeris” ·  Montserrat de ANCIOLA: “La biblioteca i arxiu del Centre de Lectura de Reus” ·  Agustí SEGARRA i Josep OLIVERAS: “La conjuntura econòmica del Camp de Tarragona” ·  Marc FERRAN va guiar la visita a l’exposició “Coses de Reus” [notícia]

la Tinença de Benifassà [14-15 de juny]Organitzada i guiada per Jordi RAMONEDA ·  Comentada per Joan M. ROMANÍ [notícia]

Vilobí i Vilafranca del Penedès [30 de novembre]Ma. Àngels ALIÓ: “La transició urbana de Vilafranca del segle XIX al XX” ·  Josep BERTRAN: “El desenvolupament urbanístic de Vilafranca” ·  Joan SOLÉ: “La història multisecular de Vilafranca” ·  Josep ROVIRA va guiar la visita als pèlags de Vilobí ·  Organitzada i coordinada per Jordi RAMONEDA [notícia].

Viatges


A Xipre, organitzat per Viatges Altaïr. [Setmana Santa]

Altres activitats


Nit de la geografia : 4 activitats [5 d’abril]“Fem el cim” : Montmaneu [notícia·  “Quiz geogràfic” : Barcelona [notícia·  “Bicicletada” : Barcelona [notícia·  “Ruta nocturna” : Reus.

Pierre Deffontaines : exposició commemorativa [novembre-desembre]Instal·lada a la seu de l’IEC ·  Comissariada per Josep OLIVERAS amb la col·laboració de Jesús BURGUEÑO i Enric SORRIBAS [catàleg].

Publicacions


Treballs de la S.C.G.87 i 88.

Premi Joan Palau i Vera


Fou concedit a Eduard LÓPEZ GARCIA pel treball: “Connectivitat ecològica i paisatgística del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.”

Es concedí un accèssit a Saffa SAJID HUSSAIN pel treball: “Que n’és de diferent consumir a Diagonal Mar. Una comparativa entre el consum d’Espanya, Diagonal mar i el barri del Besòs – el Maresme a través de la cistella de la compra.”

Premi Lluís Casassas i Simó


Fou concedit a Daniel BEJARANO LEANDRO pel treball: “Anàlisi d’aigües de tres ibons del Pirineu aragonès (Estudi de tres ibons de la Vall de Benasc: Barbarisa, Batisielles i Cregüeña).”

Es concediren accèssits a Joan MARTÍNEZ ARTIGAS pel treball: “Anàlisi de la influència i regionalització espacial de múltiples índexs de teleconnexió en la precipitació de l’Espanya peninsular” i a Pol VANCELLS ROLDÓS pel treball “Símbols metropolitans en disputa: el procés de patrimonialització de les Tres Xemeneies de Sant Adrià de Besòs”.

Junta de govern

Josep OLIVERAS i SAMITIER, president
Jesús BURGUEÑO i RIVERO, vice-president
Rafael GIMÉNEZ-CAPDEVILA, secretari
Albert PÈLACHS i MAÑOSA, tresorer
Mariàngels TRÈMOLS GIRONELL, vocal
Anna ORTIZ i GUITART, vocal
Joaquim FARGUELL PÉREZ, vocal
Jaume FONT i GAROLERA, vocal
David PAVÓN GAMERO, vocal
Jordi ROYO CLIMENT, vocal
Meritxell GISBERT TRAVERIA, vocal
Jordi RAMONEDA CIVIL vocal
Oriol NEL·LO COLOM, delegat de l’IEC.

L’Assemblea General Ordinària del curs 2018-19, celebrada el 12 de juny, va proclamar Mariàngels TRÈMOLS GIRONELL per a ocupar el càrrec de tresorera, fins aleshores exercit per Albert PÈLACHS i MAÑOSA. La sòcia Antònia CASELLAS i PUIGDEMASA passa a ocupar la vocalia deixada per Trèmols


Vegeu també:
Memòria del Curs 2018-2019
Resums del Curs 2018-2019