Mirades geogràfiques de Sabadell seguint el «metrominuto» i acte en record a Lluís Casassas i Simó en el seu centenari

Sortida matinal d’estudi de la Societat Catalana de Geografia a Sabadell
(dissabte, 26 de març de 2022)

 

Pau Avellaneda i Àngel Cebollada, professors del departament de Geografia de la UAB

El dissabte 26 de març de 2022 a dos quarts de deu del matí s’inicià la sortida matinal de la SCG a l’antiga estació de Ferrocarril de Sabadell. La sortida consistí en un recorregut urbà que mostrà alguns dels elements urbans que defineixen la ciutat de Sabadell i les transformacions urbanes, tot emfasitzant el paper dels moviments ciutadans en elles.

Un dels reptes de la ciutat ha estat el canvi d’usos de tot el llegat industrial construït dins de la trama urbana. Al llarg del recorregut es veieren antigues fàbriques (anomenades vapors fins a l’arribada de l’electricitat) i els nous usos que alberguen. En molts casos, l’antic espai fabril ocupava una extensió d’una illa de cases del que una part s’enderroca i es construeixen habitatges, una altra part passa a ser espai públic i, finalment, l’edificació amb valor patrimonial es reforma i se li dona un nou ús. Dels vists, en destaquen: el Vapor Badia que actualment és Biblioteca Municipal, el Vapor Codina, avui oficines municipals i seu de Vimusa (Habitatges Municipals de Sabadell), l’Artèxtil en procés de transformació i que ha de ser un centre universitari de la UAB amb el estudis del Grau d’Infermeria i Ca l’Estruch que és un centre de creació d’arts escèniques i seu d’entitats ciutadanes.

Més enllà de la transformació de les fàbriques, també es veié l’antic escorxador, avui campus universitari de la Universitat Autònoma de Barcelona i es varen visitar dos antics safarejos, en desús des de l’arribada de l’aigua a les llars. En un d’ells, el de la Font Nova, un dels safarejos ha estat restaurat i és visitable i la part restant s’ha habilitat com a equipament d’una escola pública. Pel que fa a l’altre, el Safareig de la Creu Alta, actualment és la Biblioteca del barri.

Les transformacions i les conservacions de l’espai urbà no s’entenen sense la participació dels moviments ciutadans. En el barri de Covadonga dos membres de l’Associació de Veïns, el Bill Phillips i la Mari, vicepresident i vocal respectivament de l’AVV, explicaren les seves voluntats de transformació de l’espai públic, en gran part vehiculats en el projecte de l’Urban Lab Covadonga. En el barri del Centre, el veí i geògraf Màrius Navazo explicà la pacificació del trànsit i l’experiència del pati al carrer gestat a partir de les propostes veïnals i de la comunitat educativa de l’escola Enric Casassas. A la Creu Alta, el Jordi Torguet, vocal de l’Associació de Veïns del barri, mostrà com l’entitat serva la memòria col·lectiva amb l’exposició que commemora els 250 anys del naixement del primer nucli de cases construïdes. En l’observació del riu Ripoll, s’exposà el darrer conflicte obert a la ciutat entre la intenció de construir una piscina de surf i la plataforma d’entitats ciutadanes constituïda per la salvaguarda del Ripoll.

De fet, la sortida es vehiculà a partir de la proposta ciutadana de Metrominuto impulsada per la plataforma PEUS (Plataforma d’Entitats per un Urbanisme Sostenible de Sabadell). El Metrominuto es plasma en un mapa on es marquen el punts d’interès ciutadà i les connexions entre ells en distància i temps de recorregut caminant. Una altra de les contribucions de la plataforma és el Mapathon amb els punts negres de l’accessibilitat a peu a Sabadell.

La sortida es clogué amb l’homenatge al geògraf, professor de la Universitat de Barcelona i president de la Societat Catalana de Geografia, Lluís Casassas i Simó, amb motiu del centenari del seu naixement. En aquest homenatge, que tingué lloc a la plaça que porta el seu nom, prengueren la paraula l’actual president de la Societat, juntament amb presidents precedents de l’entitat així com deixebles de Lluís Casassas i dos dels seus fills.

La plasmació territorial de la sortida tingué el punt de partida en la ja esmentada antiga estació de tren de Sabadell i va recórrer el barri de Covadonga. A partir d’aquí, creuà la Gran Via i entrà al Centre pel carrer de la Creueta per visitar l’àrea pacificada dels carrers Llobet – les Paus – Comèdies – Borriana – Plaça de l’Angel des d’on, seguint l’eix central de la ciutat (Via Massagué i Avinguda de l’Onze de Setembre), s’anà a la Plaça de la Creu Alta. El darrer tram de la sortida va consistir en fer un petit itinerari pels orígens del barri i es va acabar a la ja esmentada plaça de Lluís Casassas i Simó.


 


Se me acumula el trabajo en este peculiar encargo reporteril (notarial, le llamó uno) que me he auto impuesto. Y es que esta mañana hemos estado por Sabadell, en una salida de la Societat Catalana de Geografia, coincidente con el 100 aniversario de Lluís Casassas i Simó, y quería dar cuenta de ello.
Para no abusar, no quiero colgar demasiadas fotos por entrada y, contando las que quisiera mostrar, veo que eso da para unas seis entradas. Iré, pues, por orden y paulatinamente, a modo de crónica recortada y sucesivamente aplazada. Vaya ahora la primera tanda:
Por casualidades de la vida, se da que desde hace unos once años frecuento Sabadell, pero me ha ido bien hacer el mini-recorrido -de unas tres horas- de hoy, para reordenar en la cabeza unas cuantas piezas sueltas que tenia en ella. Y es que la salida ha estado la mar de bien regida por dos profesores de Geografía de la Universidad Autónoma de Barcelona, ambos de Sabadell: Pau Avellaneda y Àngel Cebollada.
El punto de encuentro y salida de la visita ha sido la antigua estación del Norte de RENFE, junto a la ruidosa Gran Vía, antigua vía del tren convertida en vía de circunvalación que, por su fealdad y antipatía, apenas se ha merecido alguna foto de escogidos edificios colindantes, procurando darle la espalda.
Algunas de las vecinas antiguas fábricas textiles han retenido nuestra atención. En un esquema que se repite, todas han cedido a la piqueta, dando paso las más favorecidas a un equipamiento (como la biblioteca central) o a una plaza pública, a cambio de la cesión de volumen edificativo para pisos de viviendas. Alguna chimenea o resto recuerda a menudo su antigua enorme densidad por esta zona de la ciudad.
Cruzando la Gran Vía y llegando junto al borde del valle formado por el Río Ripoll, hemos dado con el para muchos desconocido Campus de Sabadell de la UAB, con una importante biblioteca y -nos han anunciado- cafetería con vistas. En sus terrenos estuvo el matadero de la ciudad y una señora del barrio que se sumó a la visita explicó lo frecuente que era que se escaparan los animales que eran conducidos ahí para su sacrificio, con la cima de la fuga de dos toros que vieron llegar con terror el final de sus días. Uno de ellos fue abatido (ahí sí que está bien empleada la palabra) por la policía.
Y es que nos encontrábamos, de hecho, en el alargado barrio de Covadonga, donde la ciudad situaba, entonces lejos, una serie de molestos servicios, como la también desaparecida prisión. El par de fotografías siguientes y últimas de esta entrada da cuenta del tipo de construcciones, con pequeñas viviendas que al menos antiguamente lo poblaban.
(Continuará, pues)